Planificarea familială, ignorată de români

Data publicării:
planning

Multe mame recunosc că nu au făcut investigații înainte de a avea un copil. Explicaţiile? "Poate din neștiință, fiind de la țară sau poate lipsa de bani." Sau: "nu ne-a înştiinţat nici medicul, nici nu ştiam, nici nu am citit nicăieri.

Potrivit Danielei Julă, medic la cabinetul de planificare familială a Maternității din Oradea, "se mai întâmplă în acest secol să avem noțiunea de "eu sunt sănătoasă, nu mă doare nimic", nu are rost să mă duc să cheltui banii pe la ginecolog sau în alte cabinete ca să fac investigații preventive".

Din aceste motive, cabinetul de planning familial de la Maternitatea din Oradea este vizitat de foarte puține femei: una din cinci în Oradea. Medicii spun că analizele medicale sunt gratuite pentru orice asigurat, iar efectuarea lor ar trebui să fie obligatorii înainte ca o femeie să rămână însărcinată.

"Anumite afecțiuni nediagnosticate și netratate înaintea unei eventuale sarcini pot să influențeze negativ dezvoltarea intrauterină a fătului. Pot să rezulte în acest caz copiii cu malformații sau cu handicapuri severe", atrage atenţia dr. Camelia Rusu, medic neonatolog.

Dr. Marcela Bota, șefa laboratorului de analize medicale al Spitalului Județean Oradea, completează: "Există un procent mare de părinţi care vin să îşi facă analizele dacă s-a întrerupt sarcina şi se întreabă oare de ce s-a întrerupt. Aceştia nu şi-au făcut analizele în prealabil."

Rubeola, toxoplasmoza ori sifilisul sunt infecţii care pe parcursul sarcinii pot fi transmise la făt ori pot produce chiar avorturi.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri