Popas la ,,Unguru Mare". Peştera este una dintre cele mai cunoscute din nord-vestul ţării

Data publicării:
pestera Unguru Mare

Mii de tineri sunt atrași aici atât de pasiunea pentru peisajele superbe din Munții Apuseni, cât și de cea pentru muzică. Gigahertz Music Festival a devenit deja o tradiție, iar primele zile ale lunii mai îi aduc pe platoul din fața peșterii Unguru Mare.

"Este frumos, aer curat spațiu verde, loc de distracție."

Când nu este gazda unui concert, peisajul dezvăluie vremuri demult apuse. Peştera adăposteşte un muzeu neconvenţional, în care descoperim cum trăiau oamenii peşterilor din epoca bronzului. Un punct de atracție este și râul subteran care, datorită mineralului pe care-l conţine, dă impresia unui curs de lapte care iese din adancurile pământului.

"Cea mai mare importanţă a peşterii Unguru Mare este istorică. Datează din epoca neolitică, secolul al VI-lea, şi a fost locuită de câteva familii preistorice", spune Carmen Ungur, ghidul peşterii.

Peştera este vizitată în perioada caldă a anului de către turiştii din ţară, dar şi din străinătate, în special din Ungaria.

"Din Ungaria vin autocare întregi, până şi cu oameni în vârstă, pe care eu îi admir tare mult, vin să vadă, probabil că la ei nu găsesc aşa ceva, vin îndeosebi aici. Grupuri de elevi vin, în primăvară au fost copii, 5-10 ani, autocare întregi", spune ghidul. "Este posibilitate de campare pe cort 5 lei, pentru maşină 24 de ore 6 lei, nu e o sumă enormă.T erenul e amenajat, e întreţinut de firmă, de firmă particulară, şi sunt ,,n" posibilităţi. Bineînţeles că îşi prepară şi mâncare la faţa locului, fac foc."

Peştera Unguru Mare este situată în localitatea Şuncuiuş, la 60 de kilometri de Oradea.

Reporter: Ana Maria Georgescu
Operator: Tiberiu Catrişcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri