Porumbul, salvat de ploi în Bihor

Data publicării:
culturi ploaie 140714

Agricultorii bihoreni trec de la o stare la alta atunci când îşi văd culturile de anul acesta. Cei care au mizat pe porumb au câştigat lupta cu seceta, pe ultima sută de metri.

"În judeţul Bihor avem o suprafaţă de porumb de 78 de mii de hectare. Am avut sesizări vizavi de cultura de porumb care suferea din cauza lipsei precipitaţiilor", spune Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

Codul galben de ploi de la finele săptămânii trecute a făcut însă minuni în lanurile de porumb, iar culturile şi-au revenit spectaculos.

Asociaţia agricolă coordonată de Alin Torj şi familia sa cultivă o suprafaţă de peste o mie de hectare, din care aproape 200 de hectare sunt acoperite cu porumb. Dacă nu existau ploile din ultimele zile, recolta era la fel ca şi în anii trecuţi, adică mult sub aşteptări.

"Pentru porumb, floarea soarelui, soia este mană cerească, mai ales că în zona noastră de doi ani nu prea s-a făcut porumbul din cauza lipsei de precipitaţii", susţine Alin Torj.

În schimb, ploaia nu avantajează deloc culturile de grâu. Secerişul a fost oprit din cauza ploilor abundente înregistrate la nivelul întregului judeţ. 60% din grâu nu a fost încă recoltat şi riscă să se deterioreze din cauza umidităţii.

Meterologii anunţă o încălzire a vremii săptămâna aceasta, iar şansele de precipitaţii sunt mici.

reporter: Edina Szomoru
operator: Gábor Szilágyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri