Povestea procurorului Cristian Panait, spusă la Berlin

Data publicării:
film 290115

"Procuror Panait, din partea Parchetului General, Anchete Speciale. În baza rezoluţiei 102/2002 procedăm la efectuarea unei percheziţii în condiţii legale. Ce aţi făcut dumneavoastră, aşteptându-ne cu alte camere În casă nu corespunde dispoziţiilor legale. Dumneavoastră vă rog să părăsiţi locuinţa!"

Aşa a început percheziţia procurorului Panait de la Oradea în martie 2002. El fusese trimis să-şi ancheteze un coleg. Alexandru Lele era cel care în 2001 îl reţinuse pe fiul prefectului de Bihor de la acea vreme, acuzat de evaziune fiscală cu produse petroliere.

"O arestare în care nu a crezut Adrian Năstase, pe atunci premier al României, pentru că nu credea în arestările de vinerea seara", spune Florin Ardelean, jurnalist.

Adrian Tărău era un cunoscut susţinător al campaniei electorale a lui Adrian Năstase din 2000, iar reţinerea sa
a făcut valuri în presa vremii. La mai puţin de un an, Cristian Panait venea în casa procurorului Lele cu un mandat de percheziţie. Prezenţa unei echipe de la o televiziune locală l-a incomodat pe tânărul procuror, care le-a cerut jurnaliştilor să iasă din casă.

"- Dacă îmi arătaţi textul de lege eu mă conformez.
- Arătaţi-i textul de lege !
- Există aviz de cercetare. Dvs. nu aveţi ce căuta!
- Nu sunt jurist.
- Nu aveţi ce căuta."

"Nu ştiu ce au vorbit la telefon cu şefii lui. (...) Cred că-l presau. El era în criză. Iar cei doi subofiţeri nu colaborau aşa cum s-ar fi cuvenit. Nu formau o echipă. Nu executau! Ori toate astea au dus la un fiasco", consideră Ardelean.

Cristian Panait a părăsit casa lui Lele fără a-şi duce la îndeplinire misiunea şi s-a întors la Bucureşti. După câteva săptămâni a murit, după ce s-a aruncat de la etajul doi al unui imobil.

"Scopul era ca insoţitorii lui Panait să planteze probe. Se foloseau de interfaţa pe care o reprezenta el - tânăr procuror, onorabil, deasupra oricărei bănuieli. Dar în spatele lui cei care făceau parte din echipa care face lucrurile mzurdare urma sa planteze aceste probe pe care tot ei urmau să le găsească după câteva minute", consideră Alexandru Lele.

"Erau presiuni legate de investigaţiile pe care Alexandru Lele le făcea în dosare grele legate de evaziune fiscală, chiar de subminarea economiei naţionale. Dosare în care continua să lucreze pe faptele, printre alţii, ale lui Adrian Tărău", spune Florin Ardelean.

Filmul "De ce eu?, inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, a fost realizat de regizorul Tudor Giurgiu şi va avea premierea mondială la Berlinala din luna februarie.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri