Pregătiri de Paşte în Maramureş. Cinci mii de turişti sunt aşteptaţi în noaptea de Înviere la Mănăstirea Bârsana

Data publicării:
manastirea Barsana4

Dorina Baiaş a început deja să îşi pregătească mica pensiune pentru clienţii care şi-au făcut rezervare de Paşte. Şi nu sunt deloc puţini.

"Îi asteptăm pe turişti cu ouă roşii, miel umplut, cozonac, plăcintă cu brânză, sărmăluţe, toate făcute în casă."

Două mese pe zi şi cazarea pentru o noapte costă 80 de lei. Însă tarifele la pensiunile din zonă ajung şi la 150 de lei pe zi, cu trei mese incluse, picnic şi un spectacol cu ceteraşi. Chiar şi aşa, locuri libere cu greu se mai pot găsi.

"Pensiunile sunt pline acum, au locurile de cazare ocupate şi apoi vin din împrejurimi de la Sighet până la Sălişte, la mănăstire şi sfinţesc Paştele", spune Petru Cudrici, primarul comunei Bârsana.

În noaptea de Înviere, cinci mii de oameni sunt aşteptaţi în curtea Mănăstirii Bârsana, la slujba de Paşte.

"Este a doua ca înălţime, ca biserică de lemn din Europa, având 57 de metri înălţime, cu structura suprapusă. Toate construcţiile sunt din lemn de stejar masiv şi piatră de râu", explică maica Macrina, ghidul Mănăstirii Bârsana.

Istoria mănăstirii Bârsana începe în prima jumătate a secolului al XIV-lea, iar în timp a ajuns mănăstire voievodală. În 1791 întregul aşezământ a fost distrus şi abia în 1993 se pune piatra de temelie a actualei mănăstiri.

Sufletul zonei îl reprezint o mică biserică din lemn, inclusă în 1999 pe lista monumentelor UNESCO.

"Este o biserică călătoare. La 1711 a fost construită în Valea Slatinei, în locul numit Părul Călugărului. În jurul anului 1735 a fost demontată pentru prima dată şi remontată pe locul actualei mănăstiri, unde au fost înmormântaţi localnicii care au impus rezistenţa invaziei tătăreşti de la 1717, s-a organizat mănăstire în jurul acestei biserici", povesteşte Gheorghe Urda, preot paroh în Bârsana.

Gheorghe Urda are 63 de ani şi de mai bine de trei decenii slujeşte în parohia Bârsana. Îi întâmpină cu inima deschisa pe turişti, cărora le arată pe îndelete picturile unice ale lăcaşului, realizate în 1806 de doi pictori simpli, din popor.

"Ei au reprezentat niste tineri asexuaţi, care aveau pe corpul lor imprimaţi foarte mulţi ochi. Au fiecare câte o sfera de culoare albastră pe care sunt imprimate trei litere chirilice SSS, care semnifică mesajul îngerilor şi vestesc lumii întregi "Sfânt, sfânt, sfânt este Dumnezeu". Este scena cea mai gustată de străini."

La mănăstirea Bârsana slujba de Înviere începe la ora miezul nopţii, iar când noaptea se îngeamănă cu ziua credincioşii pleacă cu paştele sfinţite. Oamenii locului aduc în traiste ouă roşii, şuncă, vin şi cozonaci ca să primească binecuvântarea preoţilor. Dimineaţa, împart bucatele cu familia şi cu turistii care le trec pragul.

reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri