Preşedinta Curţii de Apel Oradea se pensionează. Inspectorii CSM au propus revocarea din funcţie a acesteia

Data publicării:
curte

Cererea judecătoarei Dana Cigan a ajuns săptămâna trecută pe masa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. O decizie finală în ceea ce priveşte pensionarea şefei Curţii de Apel Oradea o va lua preşedintele ţării. Până atunci, colegii magistratului au decis să-i accepte plecarea de la conducerea instanţei.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţie, prin pensionare, a doamnei judecător Cigan Dana Margareta, preşedintele Curţii de Apel Oradea, începând cu data de 15.09.2014."

"Curtea de Apel Oradea a admis cererea de pensionare, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare", a declarat Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.

Chiar dacă mai putea profesa încă 9 ani, Dana Cigan a ales să iasă la pensie pentru că are o vechime de 28 de ani, cu 3 peste cei ceruţi de lege.

La două zile după acceptarea cererii de pensionare, pe adresa instanţelor bihorene sosea un raport al inspecţiei judiciare din cadrul CSM. Potrivit unor surse neoficiale, prin acest document inspectorii au cerut revocarea din funcţie a preşedintei Curţii de Apel, în urma unor nereguli în activitatea managerială şi organizatorică descoperite la un control făcut în luna aprilie la instanţele din Bihor.

"Referitor la activitatea Tribunalului Bihor nu se vor face obiecţiuni de către conducerea administrativă. Au fost evidenţiate aspecte pozitive, cât şi aspecte negative", a precizat Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Cele mai multe aspecte negative consemnate în raportul CSM se referă la soluţii date cu întârziere. Însă, acestea sunt cauzate de volumul mare de muncă, de peste 30 de mii de dosare, spun judecătorii Tribunalului Bihor.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Ciprian Platona

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri