Prima prelevare din 2017, la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
prelevare

La Oradea a avut loc, în noaptea de joi spre vineri, prima prelevare de organe din 2017. Momentul a coincis cu împlinirea a trei ani de la tragedia aviatică din Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi voluntarul Aurelia Ion. La bordul avionului se afla şi o echipă de medici care trebuia să ajungă la Oradea pentru o prelevare. Printre ei şi doctorul Sorin Ianceu.

Echipa de medici aflată în aeronava care în 2014 s-a prăbuşit în Apuseni era formată din doctorii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu.

"Nu trece o zi să nu-mi aduc aminte de acel accident, să nu mă bucur pentru ce am primit și am! Mă bucur că am putut să mă întorc în sala de operație. Nu trece o zi să nu ne amintim de cei doi pe care i-am pierdut și cât voi avea puterea și voi rezista să fac această activitate de prelevare, voi continua", spune chirurgul Sorin Ianceu.

Vineri dimineaţă, meciul Ianceu a coordonat procedurile de prelevare.

"Este prima prelevare care are loc la Oradea în acest an, este o prelevare multiorgan la pacient în moarte cerebrală, tânără de 46 de ani", a precizat dr. Florian Sabău, medic primar ATI.

"Noi am venit de la București pentru a preleva ficatul. Operația a decurs fără probleme, a durat exact cât trebuie, a fost în parametri maximi", a precizat dr. Ghenadi Vatașchi, medic chirurg rezident.

O altă echipă a prelevat corneele, iar chirurgii sosiți din Cluj au recoltat rinichii pacientei aflate în moarte cerebrală.

"Sperăm să se amelioreze situația precedentă și cetățenii, populația să realizeze ca în anii trecuți că este nevoie de aceste organe. Sunt foarte mulți pacienți suferinzi pe listele de așteptare care așteaptă cu nerăbdare un organ", a declarat dr. Liviu Constantin, medic primar urolog.

Operația de prelevare din Oradea a început în jurul orei 1:30 și s-a încheiat după patru ore.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri