Proces împotriva băncilor la Tribunalul Bihor. 400 de persoane cer denominarea creditelor în franci elveţieni

Data publicării:
franci elvetieni 021014

Problemele celor care acum se luptă în instanţă cu banca au început în 2007. Atunci, ca alte câteva mii de români, cele peste 400 de persoane s-au împrumutat în franci elveţieni ca să cumpere locuinţe. Între timp însă, valuta a ajuns să valoreze aproape dublu. Aşa că oamenii au apelat la instanţă şi au cerut transformarea creditelor în lei, la nivelul cursului din momentul acordării lor şi anularea unor comisioane ale băncii.

"I-am dat în judecată deoarece am fost păcăliţi. A fost un comision de administrare de care nu am ştiut. În acea perioadă era o nebunie. Nimeni nu stătea să-ţi explice ce anume şi ce se va întâmpla cu acest credit", spune Carmen Vlad, clienta unei bănci.

"Până în prezent zeci de clienţi ai băncilor s-au adresat instanţelor judecătoreşti pentru a constata clauzele abuzive din contractele de credit inclusiv referitoare la denominarea din franci elveţieni în lei", susţine avocata Emilia Negrea.

Unii bancheri par tentaţi să accepte transformarea creditului din franci elveţieni în lei la cursul din 2007, însă cer creşterea dobânzii care în urmă cu şapte ani la creditele în lei era mult mai mare.
Pe rolul instanţei din Bihor, acolo unde se judecă procesul, mai sunt şi alte dosare similare.

"Pe rolul Tribunalului Bihor există patru dosare, în care aproximativ 400 de reclamanți au acționat în instanță o unitate bancară", susţine Mirela Popa, expert relaţii publice în cadrul Tribunalului Bihor.

Recent, un client din Galaţi a câştigat transformarea creditului din franci în lei la cursul din 2007. În Ungaria, Parlamentul de la Budapesta a aprobat o lege care obligă băncile să plătească despăgubiri de trei miliarde de euro clienţilor care s-au împrumutat în franci şi ale căror rate au crescut foarte mult.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri