Producătorii agricoli, spaţii separate în pieţe

Data publicării:
producatori separati 200515

Când vine vorba despre legume şi fructe, mulţi români preferă să le cumpere din pieţe. În agitaţia dintre tarabe, cumpărătorii îi caută mai ales pe cei care oferă doar produsele cultivate în gospodăria proprie. Sunt greu de găsit, pentru că nu există niciun semn care să îi identifice în marea de precupeţi care pun pe tarabe marfă luată de la intermediari ori adusă din străinătate.
Puţini ştiu că există o lege care îi obligă pe administratorii pieţelor să îi separe pe producători de restul comercianţilor.

"În cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli (...) pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie." - articolul 13 din Legea 145/2014

În Bihor, de exemplu, nicio piaţă nu are un astfel de spaţiu, ceea ce a determinat Direcţia Agricolă să le ceară "asigurarea unui procent de minim 40% din totalul locurilor pentru comercializare în piețe, astfel încât producătorii agricoli să poată fi identificați distinct față de cei care cumpără produse în vederea recomercializării."

Măsura trebuie aplicată în cel mai scurt timp şi a stârnit controverse printre tarabe. În timp ce producătorii o susţin:

"Sunt foarte de acord să fie producătorii într-un loc. Bișnițarii, mărcile străine din Italia, Sicilia, să nu mai fie pe tarabe; doar producători curați."

...ceilalţi comercianţi nu o consideră utilă: "Prima dată să descopere adevărații producători și apoi să ne delimiteze."

În Oradea, administrația piețelor a găsit o soluție ieftină ca să-i indice pe producătorii autentici: "Ne-am gândit să lipim pe fiecare masă un autocolant pe care să scriem producător", susţine Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Autocolantele vor fi lipite până în 1 iunie, spun autorităţile. Administratorii de pieţe care în cel mai scurt timp nu iau măsuri pentru delimitarea producătorilor de restul comercianţilor riscă amenzi de până la 30 de mii de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri