Produs românesc pentru cursele moto. O companie din Oradea produce huse pentru competiţiile motoGP

Data publicării:
roti cu huse2

Compania din Oradea s-a înfiinţat în 2006, când a început să fabrice un produs revoluţionar: o husă specială pentru încălzirea anvelopelor folosite în marile premii de motociclism.

„În competiţia moto GP, Superbike, există această cerinţă ca înainte de curse să se încălzească cauciucurile, să ajungă la temperaturi adecvate pentru a avea aderenţă la asfalt", explică Georgeta Busuioc, managerul companiei.

Husele sunt străbătute de fire de cupru învelite în fibră de carbon. Conectate la o sursă de curent, ele fac ca anvelopele să atingă în câteva minute 80 de grade.

„Aşa arată bancul de probe. Fiecare produs este testat înainte de a fi livrat. Husa se montează pe o anvelopă, iar un led indică faptul că aceasta se încălzeşte. În momentul în care procesul de încălzire s-a încheiat, ledul se opreşte", detaliază Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

„Materialele pe care le folosim sunt de foarte mare calitate, ştim şi unde să le căutăm şi ştim cum să le combinăm să dea un rezultat foarte bun", susţine managerul companiei.

Invenţia, recunoscută la nivel mondial, îi aparţine administratorului italian al companiei, pasionat de cursele de motociclete. Datorită calităţii superioare a produsului, dar şi a preţului scăzut faţă de concurenţă, orădenii au devenit parteneri a mai bine de jumătate din echipele înscrise în competiţiile internaţionale de motociclism.

În fabrica aflată în apropiere de vama Borş lucrează cei 50 de angajaţi, care au învăţat toate etapele producţiei la locul de muncă.

Nu ai cum să explici la cineva... doar făcând. Poţi să-i explici cuiva doar atunci când vede", confirmă Livia Buzuri, şef de producţie.

Husele confecţionate lângă Oradea sunt livrate acum şi unui constructor de maşini de lux, dar şi proprietarilor fostelor maşini care au participat la curse de Formula 1. Pentru că produsele sunt eficiente energetic, şefii companiei au decis să realizeze, la comandă, sisteme de încălzire prin pardoseală, radiatoare sau huse pentru încălzirea schiurilor.

Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri