Proiect: cazematele lui Carol al II-lea, atracţii turistice

Data publicării:
cazemate

Trei cazemate din cel de-al doilea război mondial vor deveni puncte de atracție turistică. Asta dacă proiectul unei comune din Bihor, pe teritoriul căreia se află construcția, va deveni realitate. Cazematele au făcut parte dintr-o linie de apărare a vestului României, care se întindea din Maramureş până în Arad. Aflate acum în ruine, ele ar putea fi reabilitate şi deschise vizitatorilor.

Între anii 1937 şi 1940, în vestul şi nordul României a fost construită o linie fortificată formată din 320 de cazemate. A fost numită "Linia lui Carol al II-lea" după numele regelui în timpul căruia a fost decisă construirea ei.

"Au fost construite pentru atacul antiaerian, dar și pentru atacul terestru. Sunt în cruciș, astfel încât inamicul care pătrundea între aceste cazemate nu avea sorți de izbândă nu avea cum să treacă mai departe. Sunt amenajate pe două nivele, jumătate afară și jumătate subteran", spune Cristina Bughiu, profesoară de istorie.

18 miliarde de lei, adică două treimi din bugetul din acea vreme al armatei române, au fost alocaţi pentru construirea cazematelor. 15 dintre ele se află pe teritoriul comunei bihorene Nojorid, dar numai trei sunt pe domeniul public.

"Localnicii au participat cu forță de muncă, cu care, cu boi, cu cai, au muncit foarte mult", spune un localnic.

"Această cazemată era dotată cu 8 mitraliere și două tunuri de mari dimensiuni. Exista însă și un mare dezavantaj. În interior nu erau amenajate grupuri sanitare, astfel că soldații puteau să rămână nemișcați înăuntru doar câteva ore", a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

În ciuda eforturilor cu care au fost ridicate, fortificațiile nu au fost niciodată folosite. În schimb, majoritatea cazematelor construite de Carol al lI-lea au fost parțial dinamitate de inamici în anul 1945. La 71 de ani distanță acestea au devenit simple ruine acoperite de vegetație.

În ultimii ani, cazematele din Nojorid au fost locul unde elevii din localitate ţineau ore de istorie.

Autorităţile din Nojorid vor să schimbe situaţia şi să introducă fortificaţiile într-un circuit pentru turiștii pasionați de istorie.

"Am vrea să atragem și turiști, să le prezentăm cazematele. Panouri pe care să inscripționăm anul în care au fost construite, pentru ce au fost ele realizare, cum s-au distrus", explică Petru Baba, primarul comunei Nojorid.

Dacă nu va obţine bani europeni pentru realizarea proiectului, primarul din Nojorid va propune alocarea de fonduri din bugetul local. Edilul va încerca să îi convingă și pe localnicii care au cazemate pe terenurile lor să permită turiştilor accesul la fortificaţii.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri