Proiect | Varza de Toboliu, marcă înregistrată în Europa

Data publicării:
varza Toboliu

Varza de Toboliu se vrea recunoscută european. Cultivată în Bihor încă din secolul al XIII-lea, varza a devenit un ambasador pentru comuna Toboliu, iar autoritățile locale vor să o transforme în marcă înregistrată. Acest demers este sprijinit de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care vrea ca până în anul 2020 să înregistreze 14 noi produse locale ca brand național și european.

"Asta e o varză de toamnă, de-a noastră, de Toboliu, e pusă cam de vreo trei săptămâni și durează până prin luna octombrie-noiembrie și e o varză de murat. Are foaia foarte subțire, se murează bine și se păstrează până în vară", spune Teodor Codilă, un cultivator din Toboliu.

Pe domnul Codilă l-am găsit în câmp. Nici măcar la temperaturi de aproape 40 de grade nu își neglijează cultura de varză. Are 6 hectare de teren cultivat, iar în toamnă se așteaptă la o producție de aproximativ 360 de tone, pe care o va vinde într-o piață angro.

"Cam 60 de tone iese la hectar, când e anul bun și te ocupi. Dacă e un an bun și, Doamne ferește, nu ne-a mai bătut grindina, că ăla e pericol mare, când sunt calamități naturale, alea atunci te-au terminat. Trebuie să reîncepi ciclul, alte cheltuială, alte investiții și nu e ușor", spune producătorul.

Despre varza de Toboliu, cultivată de către localnici de sute de ani, se spune că e numai bună pentru sarmale. Are foaia subțire și stă bine la murat. Dar e și mult de muncă, din aprilie până în octombrie trebuie îngrijită și stropită.

"Noi producem din moși-strămoși sămânța, nu cumpărăm. În 2 aprilie începem și punem sămânța, tot udăm și stropim. Pe urmă iară o plantăm, apoi iar săpăt, apoi erbicidat, apoi iar stropit. E lucru mult cu ea și migălos", explică Melania Hering, producător de varză.

"Varza de Toboliu este specială, mai ales pentru cetățenii comunei noastre, datorită faptului că ea asigură o parte din veniturile de care are nevoie fiecare în gospodărie. Sunt peste două sute de cetățeni care cultivă și care valorifică pe piața liberă varza", a precizat Pavel Maier, primarul comunei Toboliu.

Varza de Toboliu este, alături de alte 40 de produse locale, pe lista Ministerului Agriculturii cu potențial de a deveni brand național și european, asemenea Salamului de Sibiu sau a Magiunului de prune de Topoloveni. Până în 2020 vor fi certificate 14 produse, restul primind titlul de produs tradițional, spune consilierul ministrului Daea, Ionuț Diaconeasa.

"La nivel național, în prima fază de evaluare, noi am primit din teritoriu și am identificat în Direcțiile pentru Agricultură Județene un număr de aproximativ 300 de propuneri. Noi ne-am propus să certificăm, să avem înregistrat un număr de 14, conform programului de guvernare asumat până în 2020."

Pe aceeași listă se mai găsesc Telemeaua de Sibiu, Brânza de Burduf de Bran sau Pâinea de Pecica. În prezent, România are înregistrate ca indicații geografice patru produse, iar altele trei se află acum în proces de analiză la Bruxelles.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri