Proiecte pentru Oradea până în 2020

Data publicării:
dezvoltare oradea

Zeci de drumuri asflatate, creşterea nivelului de trai a locuitorilor Oradei şi opt hectare de noi spaţii verzi. Sunt câteva din planurile primarului Ilie Bolojan pentru următorii trei ani. Cu o creştere de 10% a PIB-ului în ultimul an, municipalitatea îşi propune ca până în 2020 să ajungă la un nivel al câştigurilor similar ţărilor occidentale.

Ilie Bolojan spune că una din cele mai importante preocupări ale Primăriei Oradea din ultima perioadă a fost dezvoltarea economică a oraşului. PIB-ul municipiului a crescut în 2016 cu 10% faţă de anul anterior.

Pe acest trend, primarul susține că gradul de îndatorare a oraşului va scădea de la 50% în 2016, la 17% în acest an.

"Ne-am propus să avem o creştere a PIB-ului oraşului de cel puţin 6% în euro în fiecare an, care este o miză de dezvoltare, pentru că am făcut un calcul. Dacă oraşul are acest ritm de dezvoltare, în următorii zece ani am ajunge la un nivel de câştiguri mediu faţă de cel din Uniunea Europeană."

În opinia primarului de Oradea, dezvoltarea orașului în următorii tre ani presupune proiecte de infrastructură, extinderea urbană și crearea de 2 hectare noi de spaţii verzi în fiecare an. Acestora li se adaugă dezvoltarea turismului şi a calităţii învăţământului.

Conducerea oraşului vrea să acceseze în continuare fonduri europene pentru majoritatea proiectelor.

"Avem 27 de străzi principale pe dealuri, unde am început deja şi lucrăm la studiile de fezabilitate; probabil de anul viitor vom începe lucrul la aceste străzi. Chiar dacă vom începe să le modernizăm din bugetele locale, probabil acele străzi vor intra pe fonduri europene", susţine Florin Birta, viceprimar al Oradei.

"Un proiect important aici pentru competitivitate este şcoala de meserii şi şcoala internaţională. La şcoala de meserii ne concentrăm pe Colegiul Vuia. Anul viitor veţi vedea cum arată o şcoală de meserii pusă la punct din toate punctele de vedere", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Din fondurile europene de 50 de milioane de euro pentru investiţiile din perioada 2014-2020, Oradea a reuşit deja să acceseze 6 milioane de euro.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri