Propunere: din 2018, orădenii vor plăti taxe mai mari cu 20%

Data actualizării: Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu 3

De anul viitor orădenii vor plăti biruri cu 20% mai mari. Vor crește impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport, a anunțat joi primarul Ilie Bolojan. Edilul a explicat că măsura a fost luată pentru a compensa pierderile suferite de bugetul local odată cu reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%. În plus, va creşte preţul căldurii, iar autobuzele și tramvaiele vor circula mai rar, ca urmare a tăierilor unor subvenţii și a reducerilor de personal.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, odată cu modificările fiscale propuse de Guvern, Oradea pierde 40% din bugetul total. Astfel, din impozitul pe venit vor veni anul viitor cu 15 milioane de euro mai puțin decât în acest an. Ca să compenseze această scădere, administrația locală a propus creşterea impozitelor cu până la 22%.

De exemplu, pentru un apartament de trei camere din centrul oraşului, impozitul creşte de la 193 de lei la 232 de lei pe an.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Suntem forțați să mărim impozitele pe anul viitor datorită confiscării banilor orașului Oradea de către Guvernul României. Efectul asupra bugetului local este foarte mare și este cea mai mare lovitură care a fost dată (...) autonomiei locale în ultimii zece ani de zile."

Orădenii au reacții diferite după anunțarea creșterii taxelor și impozitelor locale.

"Nu e bine, dar dacă se investeşte tot aşa în oraş cum s-a investit până acum, să crească. Dar să nu ajungă altundeva, în alte buzunare, alte scopuri, mai mult sau mai puţin legale."

"Cum să fie dacă măresc taxele cu 20%? Poate fi bine? Nu poate fi bine, prost. Nivel de trai scăzut, viaţa mult mai grea. "

Ilie Bolojan a mai anunţat reducerea subvenţiei acordat OTL, măsură care este posibil să ducă la concedieri.

"Nu se mai pune sub nicio formă în discuţie problema majorării acestei subvenţii, aşa cum solicitau angajaţii OTL-ului acum o lună şi jumătate, dacă vă aduceţi aminte, ci probabil că vom fi puşi în situaţia să reducem această subvenţie."

Un alt efect este creşterea preţului la gigacalorie de la 240 de lei la 255 de lei, pentru că vor fi reduse subvenţiile.

Dacă vor fi aprobate de consilierii locali, aceste măsuri pot fi puse în aplicare cel târziu în luna ianuarie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri