Protest la Spitalul Judeţean din Satu Mare. Medicii şi asistentele invocă lipsa medicamentelor

Data actualizării: Data publicării:
protest medici SM2

Criză de medicamente la Spitalul Județean din Satu Mare. A fost motivul pentru care aproximativ 150 de medici și asistente au protestat vineri dimineață în curtea unității spitalicești. Ca urmare a disensiunilor din ultima lună, directorul medical și-a dat joi demisia din funcție. Vineri și managerul spitalului a făcut același lucru, doar că demisia lui a fost respinsă de conducerea județului. În tot acest timp pacienții sunt cei care au de suferit.

Ioan Tătar se află internat de 2 săptămâni la spitalul din Satu Mare pe secția Chirurgie. A suferit o intervenție chirurgicală și, din cauza crizei de medicamente din spital, s-a văzut nevoit să își cumpere calmantele de care a avut nevoie.

"Am chemat de-acasă pe cine m-a vizitat și le-am cumpărat medicamentele. Nu este Algocalmin, nu sunt fiole, nu sunt calmante…fac rost cum pot (n.r. - medicii)", spune bărbatul.

Lipsa medicamentelor a fost și motivul pentru care 150 de medici și asistente au protestat vineri dimineață, mai bine de o oră, în curtea Spitalului Județean Satu Mare.

"Există bani, au fost blocați intenționat – lucru care este frustrant. Atâta timp cât nu avem medicamente de urgență, nu putem asigura o asistență medicală de urgență! Adrenalina, de exemplu, medicație pentru hemoragiile digestive, medicație pentru șocul anafilactic, pentru crize, pentru urgență", susţine dr. Mihai Marcovici.

"Nu avem cu ce să lucrăm. Deci lipsesc consumabilele de strictă necesitate, nu se poate lucra așa. Ne asumăm niste riscuri tot timpul, dar nu putem să lucrăm fără să ni se asigure ceea ce este necesar. Am făcut referate, dar au rămas neonorate. Le facem în zadar, dacă nu se onorează, ce folos", se întreabă dr. Roxana Rugea.

"Au făcut referate de necesitate cu denumiri comerciale, care sunt împotriva legii", susţine Camilo Coste, managerul Spitalului Județean Satu Mare.

protest medici SM4
protest medici SM4

Pe lângă criza de medicamente care s-a acutizat în ultima lună, medicii și asistenții reclamă și comunicarea deficitară cu managerul spitalului, instalat în funcție în urmă cu 3 luni și jumătate.

"Miercuri l-am așteptat ca să îi spunem aceste neajunsuri. Era la modul firesc, fără niciun fel de problemă. N-a venit domnul manager. Îi reproșez lipsa de colaborare cu noi, lipsa de colaborare efectiv, ambiabil, nu numai prin hârțoage și el nu vine", acuză dr. Stelian Pop, șeful Secției Oncologie.

De partea cealaltă, Camilo Coste , managerul instalat în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, spune că este victima unui complot menit să îl determine să își dea demisia: "Mi s-au pus pedici și am mers tot timpul cu frâna de mână și de picior trasă. Am venit să aplic legislația în vigoare, este corect. Am venit să îmbunătățesc calitatea actului medical al Spitalului Județean Satu Mare. Îmi pare rău, am eșuat!"

"Noi credem că cele mai mari probleme sunt niște probleme de comunicare. Până în momentul de față, din partea secțiilor din Spitalul Județean încă nu am putut să primim, nu știu de ce, o situație clară a acelor medicamente care lipsesc și de când lipsesc", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Satu Mare.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Satu Mare s-au întâlnit cu o parte din personalul medical pentru a căuta soluţii.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri