Protest spontan la APM Bihor. Angajaţii se plâng de salariile mici şi de volumul mare de muncă

Data actualizării: Data publicării:
protest APM Bihor (3)

A fost protest spontan în această dimineață la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor. Nemulţumiţi de salarii, 15 angajați au ieșit în fața sediului cu pancarte în mâini. Spun că deși au studii superioare, sunt cei mai prost plătiţi bugetari, având doar salariul minim pe economie. Protestatarii acuză şi volumul de muncă foarte ridicat, motive pentru care la concursurile pentru ocuparea unor posturi în instituţie nu se prezintă nimeni.

protest APM Bihor (1)
protest APM Bihor (1)

foto: angajați APM Bihor

"Acesta este fluturaşul unei colege, care deţine titlul de doctor, cu o vechime considerabilă", spune un protestatar.

Natalia Şchiopu, consilier superior în cadrul APM Bihor, completează: "Nu este nimeni fără studii superioare, sunt plătiți la nivel de salariu minim pe economie. Deci, la net se primeşte 1200, 1300 de lei. Avem cea mai mică grilă din sistemul bugetar."

Potrivit sindicaliştilor, salariile celor aproape 2.000 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au rãmas aceleaşi între 2009 şi 2015. Aşa se face că funcţionarii, unii chiar cu studii doctorale, primesc între 1200 şi 2000 de lei net. Iar cei 35 de angajaţi din Bihor nu fac excepţie. Asta în condiţiile în care volumul de muncã ridicat îi obligã sã stea peste program pentru terminarea unor proiecte.

"Salariile noastre sunt sub nivelul oricărei instituţii, nu am intrat în nicio categorie la mărirea salariilor", susţine Timea Mare, consilier superior în cadrul APM Bihor.

"Dacă nu reuşim, atunci trebuie să stăm peste program ca să fim cât de cât la zi cu avizele de reglementare", explică Mihaela Crăciun, consilier superior în cadrul APM Bihor.

Toate aceste motive i-au determinat pe mai mulţi specialişti din domeniu sã plece în sectorul privat. Pe lângã aceasta, nimeni nu se prezintã la concursurile de ocupare a posturilor vacante.

"Am avut o colegă care avea 30 de ani de experienţă în domeniu - a venit la noi pe un post, pentru o perioadă temporară, dar a plecat înainte de terminarea contractului", spune Felicia Enache, consilier superior în cadrul APM Bihor.

Protestul spontan de astăzi a durat două ore, iar acţiuni asemãnãtoare au avut loc în mai multe oraşe din ţarã. Dacă dorinţele nu le vor fi ascultate, angajaţii vor să organizeze la nivel naţional o grevă generală în următoarele săptămâni. În acest caz este posibilã sistarea emiterii actelor de reglementare necesare pentru accesarea fondurilor europene.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri