Protest "verde". Ecologiştii orădeni au contestat modul în care au fost făcute toaletările copacilor din oraş

Data publicării:
ecologisti 280415

Grupul de ecologişti orădeni, împreună cu profesorul universitar Mihai Drecin, consideră că Primăria, Consiliul Local şi firmele care sunt plătite din bani publici nu au grijă cum se cuvine de copacii din municipiu.

"Practic, toaletează copacii într-o manieră de neînchipuit. Am impresia că sunt oameni care în viaţa lor nu au avut o grădină şi nu ştiu când şi cum se toaletează un copac", este de părere profesorul universitar Mihai Drecin.

Potrivit Primăriei Oradea, înainte de fiecare toaletare a copacilor, o comisie a instituţiei împreună cu specialişti din cadrul RER Ecologic Service Oradea stabilesc un plan de lucru.

"Preferăm să toaletăm copacii, nu să-i tăiem, pentru că suntem conştienţi ce înseamnă asta; de aceea cazurile în care se taie se întâmplă foarte rar, respectiv în cadrul proiectelor mari în care se modifică întreaga zonă. Acolo avem prevăzută tăierea de arbori şi plantarea de noi arbori", a explicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Părerile orădenilor sunt împărţite în ceea ce priveşte modul în care primăria are grijă de copaci.

"Îşi face treaba într-o mai mică sau mai mare măsură, dar mai sunt lucruri de făcut."

"Eu cred că ar trebui un pic făcut mai cu cap."

Nemulţumiţi de defrişările din oraş ecologiştii orădeni au cerut Prefecturii Bihor să anuleze contractul dintre Primărie şi cele două firme şi hotărârea de Consiliu Local prin care s-a dispus toaletarea şi tăierea arborilor.

"Din punct de vedere al legalităţii actelor administrative ce fac obiectul unei sesizări înaintate la instituţia prefectului, aspecte care au fost analizate de legalitate, precizăm că nu s-au constatat încălcări sau nerespectări ale normelor legale în vigoare", a comunicat Claudia Timofte, directorul de cabinet al prefectului de Bihor.

Printr-o hotărâre de Consiliu de anul trecut s-a dispus toaletarea a 5385 de arbori de pe cele două maluri ale Crişului Repede, precum şi tăierea altor 1850 de copaci.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri