Punctul de trecere Sighetu Marmaţiei-Solotvino este blocat de sâmbătă

Data publicării:
protest vama Ucraina

Românii care au drum în Ucraina ar face bine să meargă pe jos. Maşinile au interzis din cauza unui protest care blochează punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației - Solotvino, pe teritoriul statului vecin. Şoferii ucraineni cer schimbarea unei legi care le impune proprietarilor de mașini înmatriculate în alte state să iasă, o data la 5 zile, din țară. Oamenii spun că nu vor debloca vama până când situaţia nu va fi rezolvată.

"Ia uitați-vă cum stăm aici. Am făcut foc și ne încălzim în jurul lui, aici ne facem de mâncare, dormim în mașini, cu rândul", spune Sergey Memdhzyl, protestar din Ucraina.

Sergey și alți 15 cetățeni ucraineni s-au mutat efectiv în vama de la Solotvino. De cinci zile stau, dorm și mănâncă aici. Ei blochează atât cu cortul, cât și cu mașinile, drumul de intrare în Ucraina. Vor în acest fel să se facă auziți, iat statul ucrainean să modifice legea care le cere lor și celorlalți proprietari de mașini înmatriculate în alte state să iasă, o dată la 5 zile, din Ucraina.

"La fiecare 5 zile trebuie să trecem granița să ne înregistrăm aici, la frontieră, pe când în alte țări legea permite ieșirea o dată la o lună", susţine Zylen Ryslan, protestatar din Ucraina.

Oamenii spun că au muncit ani la rând în alte ţări, iar din banii strânşi şi-au cumpărat de acolo maşini.

"E foarte greu să parcurgi zeci de kilometri doar ca să treci granița o dată la 5 zile, așa că am decis să organizăm acest protest", explică Eugen Feryma, protestatar din Ucraina.

"Protestatarii și-au instalat și un cort și au făcut chiar și un foc de tabără. Oamenii sunt nemulțumiti și spun că nu vor pleca de aici până când statul ucrainean nu va modifica legislația", explică Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Până când protestul se va încheia, românii care merg la cumpărături sau muncesc în Ucraina vor avea acces pe teritoriul statului vecin doar pe jos. În schimb, şoferii sunt obligaţi să meargă mai bine de 100 de kilometri până la cea mai apropiată vamă, cea de la Halmeu, ca să poată intra cu maşina în Ucraina.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri