Răcoare pe timp de cod roşu de caniculă. În fabricile de gheaţă temperatura e cu 50 de grade sub cea exterioară

Data publicării:
RAW FRIG PE COD ROSU 080715 000000

Doar câteva minute au fost suficiente ca acest cub de gheaţă să se topească, iar apa să se evapore în atmosfera încinsă la cele peste 40 de grade înregistrate la nivelul asfaltului în Oradea.

"În timp ce cei mai mulţi dintre oameni încearcă să se adăpostească de temperaturile caniculare, sunt angajaţi care au nevoie de bocanci, căciuli şi echipament de protecţie împotriva frigului", spune Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

Este vorba despre angajaţii fabricilor de gheaţă, care nu mai au nevoie de aer condiţionat pentru a rezista la serviciu. Din contră: hainele groase şi căciulile sunt esenţiale ca să reziste condiţiilor de la muncă.

"Aici sunt - 2 grade, în interior (în depozit - n.n.) sunt minus 6, minus 5 grade acum. Poate ajunge până la minus 18 grade.  Muncim și nu simțim", spune un muncitor.

"- Aici e răcoare și bine într-un fel.
- Te ajută echipamentul?
- Da, într-adevăr este foarte bun, ține de cald."

"Chiar se bucură pentru că au posibilitatea ca pe astfel de caniculă ei să poată sta și să muncească într-un mediu răcoros", spune Florin Pleșca, managerul fabricii de gheaţă.

Haine groase au îmbrăcat și cei care lucrează în raioanele cu produse congelate din marile centre comerciale. Răcoarea de care au parte are însă un preţ, atrag atenţia medicii.

"Poate produce şoc termic prin scăderea tensiunii arteriale, prin hipotensiune, producând lipotimie, starea de leşin. Ce potsă facă astfel de salariaţi? Să treacă de la frig la cald în mod treptat, prin camere de trecere cu temperatură modificată controlat", este sfatul medicului de familie Valentin Pantea.

Nu doar oamenii, ci si animalele sunt afectate de valul de caldură. Pentru a trece cu bine peste caniculă, vietățile de la Grădina Zoo din Oradea au parte de tratament special.

Cele mai norocoase sunt animalele care stau în padocuri racorite și au bazine de apă.

"În bazin zilnic împrospătăm apa, punem și câte trei-patru aspersoare în timpul zilei care bat nu numai în grădină, ci și în adăpostul animalelor", explică Tibor Bimbo Szuhai, administratorul Grădinii Zoologice din Oradea.

De mâine, meteorologii anunţă o răcorire accentuată a vremii.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri