Radiografii 3D la Spitalul Judeţean din Oradea

Data publicării:
radiografii

Aparatul 3D din dotarea unităţii medicale orădene este un model fabricat chiar în acest an, în Franţa. El înlocuieşte o instalaţie veche de 16 ani, care era la limita funcţionării corespunzătoare.

"În România alt aparat de acestă complexitate nu există. Este un aparat Roentgen digital cu o serie de noutăţi tehnice ce permit o desfăşurare a activităţii de investigare imagistică mult mai amplă şi precisă", a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Modernul aparat este capabil să ofere tomografii tridimensionale.

"În România există aici, la Oradea, singurul echipament din sud-estul Europei care poate face expuneri tridimensionale, ceea ce va reduce numărul de examinări de computer tomografice", susţine Aida Gustoiu, directorul de vânzări al firmei distribuitoare a aparaturii.

O altă funcţie pe care o vor putea folosi ortopezii este obţinerea cu o singură doză de radiaţii a imaginii clare a întregului schelet. Aparatul poate efectua şi expuneri tridimensionale ale plămânului.

"Examinările sunt extrem de numeroase. În fiecare zi examinăm cel puţin 70-80 de pacienţi pe tură. Acest tip de aparat reuşeşte să scurteze timpul de examinare al pacienţilor", spune dr. Liana Toc, medic şef Radiologie şi Imagistică.

Dacă o examinare cu vechile aparate de radiografie dura peste 10 minute, o singură investigaţie cu noua instalaţie se reduce la două minute. 7 medici şi 13 asistenţi vor fi pregătiţi pentru a utiliza instalaţia.
Aparatul de radiologie 3D a costat aproape un milion şi jumătate de lei, plătiţi din fondurile spitalului şi ale oraşului. O investigaţie cu noul aparat costă în medie 35 de lei, la fel ca în cazul vechii instalaţii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri