Râurile transfrontaliere, monitorizate cu un laborator mobil

Data publicării:
laborator mobil

Laboratorul mobil a costat peste 350 de mii de euro şi a fost cumpărat cu bani europeni obţinuţi priintr-un parteneriat între Universitatea din Oradea şi Universitatea din Debreţin. Cu ajutorul lui, specialiştii se pot deplasa pe teren, unde analizele sunt făcute pe loc

"Putem face aceste analize oriunde dorim noi. Nu avem staţii impuse, deci avem o mai mare plajă de acţiune", susţine Diana Cupşa, responsabil de proiect Universitatea din Oradea.

Laborator mobil are un aparat care măsoară viteza curenţilor şi un multimetru pentru depistarea nivelului de oxigen, a temperaturii şi nivelului acidităţii apelor din râurile transfrontaliere.

"Temperatura este important să o măsurăm in situ, adică la locul investigat. Pentru că dacă se transportă proba la laborator, pentru măsurarea temperaturii, bineînţeles că acest parametru va varia", afirmă Alexandrina Fodor, de la Facultatea de Ştiinţe Oradea.

Primii care s-au convins de precizia aparatelor au fost elevii unei şcoli din oraş, care au făcut experimente împreună cu cercetătorii orădeni.

"Cel mai mult mi-a plăcut experimentul cu multimetrul, pentru că am putut observa aciditatea unor lichide cafea, apa pe care o bem zilnic."

"Am observat nivelul de poluare din Pârâul Peţa şi alte ape de munte şi acurateţea cu care aparatele au măsurat acest nivel."

Prin acelaşi proiect comun cu Universitatea din Debreţin, orădenii au cumpărat şi o maşină de teren care să le permită accesul în zone dificile.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri