Reabilitare cu forţa. Primăria îi va amenda pe cei care nu-şi reabilitează faţadele clădirilor istorice

Data publicării:
BETA rebilitare

Primăria Oradea va începe să le trimită asociaţiilor de proprietari din clădirile monument istoric scrisori prin care le prezintă oferta pentru reabilitarea faţadelor. Edilii acordă un credit fără dobândă, pe o perioadă de cinci ani, pentru 80 la sută din valoarea lucrării. Restul fondurilor va fi asigurat de către Primărie. În termen de 60 de zile, locatarii trebuie să comunice Primăriei dacă acceptă sau nu oferta. În caz contrar:

"Vom trece la sancţionarea acestora şi de asemenea, în cazul unor clădiri importante, cum este de exemplu palatul Apollo, la reabilitarea pe cheltuiala integrală a Primăriei, urmând ca recuperarea sumelor s-o facem de la prorietari prin valorificarea proprietăţilor pe care le au în cazul în care nu achită ratele", spune Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Administraţia orădeană este dispusă să accepte şi alte variante pentru refacerea faţadelor. Un exemplu este oferit de palatul Apollo, unde asociaţia de proprietari a refuzat oferta primarului pentru că a găsit o altă soluţie: a cedat podul clădirii unui investitor, care, în schimb, se angajează să execute lucrările de reabilitare din fonduri proprii.

"Noi am găsit un investitor şi vrem să cedăm podul pentru mansardare, contra lucrări de refacere faţadă, acoperiş, casa scărilor zugrăvit şi aşa mai departe", a precizat Ştefan Mihăilescu, preşedintele asociaţiei de proprietari Palatul Apollo.

Pentru aceştia, Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Oradei, are un sfat: "Aş vrea să atrag atenţia asociaţiilor de proprietari că investitorul trebuie să fie unul foarte serios, care să-şi asume o reabilitare corectă şi de calitate. Pentru că nu putem accepta o spoială sau pur şi simplu o zugrăveală simplă."

Mulţi dintre locatarii clădirilor istorice spun că nu au bani pentru refacerea faţadelor şi resping ideea amenzilor.

"Pensionari, în vârstă, fără posibilităţi, cu pensii... unele..."

"N-au atâta pensie ca să plătească amenda, nu ca să mai şi reabiliteze."

"Eu n-aş da nici o amendă din punctul asta de vedere. Mai bine, în locul primarului aş accesa nişte fonduri europene ca să-i ajutăm pe cei care sunt în zonă."

În prima fază, până în 2016, primăria orădeană va sprijini lucrările în zona ultracentrală a oraşului. Apoi se va trece la refacerea faţadelor celorlalte monumente istorice din Oradea.

Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri