Reabilitare cu probleme. Lucrările la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin se fac pe datorie

Data publicării:
badacin

Din toamna anului trecut, muncitorii au reușit să consolideze fundația și aproape toţi pereţii casei din Bădăcin. Banii strânşi din donaţii, adică 100 de mii de lei, s-au terminat, dar şantierul nu a fost închis. Ca eforturile lor să nu fi fost în zadar, muncitorii au fost nevoiți să lucreze pe datorie.

"Nu am oprit lucrările, deoarece specialiștii ne-au sfătuit să terminăm consolidarea pereților pentru că altfel s-ar fi deteriorat lucrările efectuate deja. De aceea, acum avem mare nevoie de bani de a achita factura care va veni pe luna martie", spune Cristian Borz, parohul greco-catolic din Bădăcin.

Cot la cot cu ei au muncit şi unii localnici.

"Am făcut voluntariat pentru că banii pe care s-au strâns până acum au fost foarte puțini și încercăm prin toate resursele, prin toate puterile noastre și a altora, să se facă casa", spune Domițian Pop, localnic din comuna Bădăcin.

Specialiștii care au lucrat la refacerea casei spun că există riscul ca acoperișul să se prăbușească dacă lucrările vor fi oprite.

"Se pot degrada și mai tare elementele constructive, în special acoperișul care este într-o stare deplorabilă. Ţiglele sunt ciuruite, plouă. Apa înfiltrându-se degradează pereții, degradează planșeele", explică inginerul Ioan Haiduc, expert tehnic în cadrul proiectului de reabilitare a casei memoriale.

Strigătul de disperare al celor care luptă de ani buni pentru recuperarea Casei Memoriale Iuliu Maniu a fost auzit de puţine persoane. O parte din donaţii au fost strânse de români stabiliţi în Statele Unite.

"Am reușit să obținem suportul și moral și financiar a mai multor oameni. De asemenea, am reușit să adunăm o sumă de 2200 de dolari pentru început. Credem că e un lucru bun, care probabil momentan o să îi ajute în criza în care se află momentan ei", spune Dorin Munteanu, inițiatorul colectei din Washington.

Statul român, în schimb, nu a alocat niciun leu.

"Promisiuni am avut, dar deocamdată am rămas doar cu aceste promisiuni. Tot oamenii simpli au contribuit și ne-au ajutat să realizăm lucrările care s-au efectuat până acum", a remarcat Cristian Borz, parohul greco-catolic din Bădăcin.

Veche de peste 140 de ani, clădirea nu a avut parte de reparații de aproape 7 decenii.

"A fost și un loc unde s-a aplicat un sistem putem spune nazist de către regimul comunist. S-a încercat atât distrugerea acestui simbol, cât şi ascunderea copiilor bolnavi. Nu era zi în care să nu moară copii în perioada comunistă acolo", povesteşte Marin Pop, șeful secției Muzeografie al Muzeului de Istorie și Artă din Zalău.

Casa memorială Iuliu Maniu a reprezentat o problemă şi din punct de vedere al statutului juridic. Deşi, prin testament, Iuliu Maniu a lăsat-o Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, aceasta a primit-o în folosință gratuită abia în 2008.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri