Regele Mihai, comemorat printr-o expoziţie la Biblioteca Judeţeană din Oradea

Data publicării:
expozitie regele mihai

Regele Mihai a fost comemorat într-o manieră inedită la Oradea. Câteva zeci de fotografii, documente şi cărţi care ilustrează o parte din biografia monarhului au fost reunite într-o expoziţie deschisă astăzi la Biblioteca Judeţeană. Vizitatorii îi pot trece pragul până pe 19 decembrie.

Câteva zeci de fotografii, relatări din presă şi documente sunt expuse la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai din Oradea, în memoria Regelui Mihai I.

„Am realizat o expoziţie cu materiale documentare care există la biblioteca noastră. Sunt cărţi, sunt albume ale timpului, sunt pagini din revistele timpului care, credem noi, sunt importante atât pentru ziua de astăzi, dar reuşesc să contureze exact universul istoric al secolului trecut”, a declarat Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene Oradea.

Vizitatorii pot admira cărţi şi afişe dedicate Regelui.

„Cu aceasta ocazie vom arbora şi drapelul cu însemnele regale - sunt foarte bucuros că am reuşit să îl obţinem”, spune Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor.

O parte din imagini au făcut parte dintr-o altă expoziţie de acum patru ani, "Regele urmărit. Mihai I de România, în dosarele Securităţii", realizată la Oradea, în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

„Nu ne putem defini ca ţară, ca naţiune, decât în măsura în care ştim să ne respectăm trecutul. Or, Regele Mihai chiar este o personalitate deosebit de importantă, poate cea mai importantă a secolului trecut”, consideră directoarea Bibliotecii Judeţene Oradea.

Prezent la deschiderea expoziției, episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, a povestit despre întâlnirile sale cu Majestatea Sa.

„Am avut această mare bucurie a vieţii şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu că l-am întâlni în aceste mari momente, în două locuri eu spun semnificative pentru ţara noastră: Blajul, ştim ce-a însemnat, Oradea - declaraţia de unire de la casa lui Lazăr.”

Expoziţia va putea fi vizitată la Biblioteca Judeţeană până pe 19 decembrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri