Religia la clasă, doar cu acordul părinţilor

Data publicării:
religie 261114

"Înger, îngeraşul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu."

Această rugăciune cunoscută de toţi copiii nu va mai putea fi spusă în sălile de clasă decât de elevii care au acordul scris al părinţilor. Se va întâmpla dacă Parlamentul va lua în considerare poziţia Curţii Constituţionale. În acest fel, ceilalţi şcolari nu vor mai fi obligaţi să vină la ora de religie şi vor studia istoria religiilor. 

Elevii şi părinţii au păreri împărţite.

"Mi-ar plăcea să fac istoria religiilor, deoarece mi se pare mult mai importantă decât religia, adică învăţăm mult mai multe", spune un elev.

"Sincer, am învăţat multe de la religie", consideră altul.

"Rolul religiei în şcoală este unul deosebit de important pentru că noi dascălii de religie încercăm să accentuăm la fiecare oră partea formativă, comportamentală a elevilor", susţine Nicolina Mihuţ, profesoară de religie.

"Cred că ambele sunt importante şi sunt bine venite în educaţia copiilor", este de părere un părinte.

"Nu văd ceva rău în a face şi religie."

"Fiecare părinte decide cum vrea."

"Prin religie participăm la o educaţie suplimentară la nivelul unităţilor de învăţământ. Cred că ar fi o mare greşeală, dacă s-ar scoate acest obiect din disciplinele de învăţământ", susţine prof. Florian Hava, directorul şcolii "Dacia" din Oradea.

"În momentul de faţă, în România religia se predă pe grupe şi confesiuni, este disciplină în trunchiul comun care are programe pentru toate nivelurile de clasă", a detaliat Florin Negruţ, inspector de specialitate în cadrul IŞJ Bihor.

În urmă cu două săptămâni Cutea Constituţională a decis că obligativitatea predării religiei în şcoli este neconstituţională. Prin urmare, poate deveni materie opţională.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri