Replică 3D a Cetăţii din Oradea, aşa cum arăta în secolul al XV-lea

Data actualizării: Data publicării:
cetate recreata 3D
sursă foto: youtube Robert Biro

Simbol al oraşului, Cetatea din Oradea a trecut de-a lungul veacurilor printr-o serie de schimbări. Puţini dintre localnici ştiu, de exemplu, că în Evul Mediu, acum mai bine de 500 de ani, fortăreaţa arăta complet diferit faţă de cea pe care o pot admira acum. Un tânăr masterand a folosit documente şi imagini vechi pentru a reconstitui în variantă 3D cetatea aşa cum o vedeau oamenii acestor locuri în secolul al XV-lea. Rezultatul este impresionant.

Ideea reconstituirii cetății i-a aparţinut lui Robert Biro, un masterand din Bihor. La realizarea clipului 3D tânărul a colaborat cu arheologul fortăreței, iar primii pași au fost reprezentați de adunarea datelor istorice și arheologice.

"Aşa a început procesul nostru în derulare: mai întâi cu colectarea datelor despre cetate, izvoare istorice, izvoare arheologice, izvoare de istorie a artei", îşi aminteşte Nandor Mihalka, arheolog.

Pe baza datelor strânse, cetatea din secolul al XV-lea a prin viață în calculatorului tânărului masterand. Aflată pe un deal şi înconjurată de un șanț cu apă, fortăreața avea în acea perioadă o formă ovală.

Înăuntrul zidurilor se aflau catedrala medivală, palatul episcopal şi biserica Sfânta Fecioară Maria, ale cărei ruine s-au păstrat până în zilele noastre. Realizatorul animației 3D nu a uitat de cele patru statui distruse de turci în 1660.

Ideea clipului a fost apreciată de cei care l-au văzut.

"Mi se pare destul de ok şi frumos, inovator, în ideea să vadă şi turiştii."

"Mi se pare că e o posibilitate foarte bună pentru cei care nu au mai văzut înainte sau care nu sunt în acest oraş."

Arheologii spun că, după mai bine de 500 de ani, ruinele primei aşezări medievale se mai păstrează în Cetatea din Oradea. Zidurile primei fortăreţe sunt vizibile la nivelul pavimentului din curtea interioară a cetăţii.

"Se vede conturul cetăţii medievale, mai ales zidurile incintei medievale pe care le-am depistat în locuri numeroase, aici, în cetate, cu aceste lucrări, respectiv bastioane, turnuri", arată Nandor Mihalka.

Cetatea Oradea a căpătat forma pentagonală, atât de cunoscută, în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, când au fost construite bastioanele. În 2008 au început lucrările de reabilitare, realizate cu aproape 20 de milioane de euro din fonduri europene. 7 ani mai târziu fortăreaţa a fost redeschisă publicului.

"Ne bucurăm că vizitatorii apreciază acest proiect prin care municipalitatea a restaurat fortăreaţa. Descoperă şi au ocazia să fie ghidaţi de specialişti în turul pe care îl fac în obiectivul turistic", spune Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor.

Iniţiatorii proiectului vor continua cercetările şi vor extinde prezentarea 3D a cetăţii medievale şi cu detalii din interiorul clădirilor.

Reporter: Bianca Firezar
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri