Restricții de consum în Băile Felix. Operatorii licenţiaţi vor consuma cu 30% mai puţină apă termală

Data publicării:
restrictii Felix 060515

"Se reduc debitele la agenții economici autorizați cu 30%, respectiv de la 137 de litri pe secundă la 95 de litri pe secundă", a anunţat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Măsura a fost luată de Agenţia Națională de Resurse Minerale în urma unui studiu făcut de Asociația Hidrogeologilor din România şi Facultatea de Geologie și Geofizică din București. Potrivit acestuia, reducerea cu o treime a consumului de apă termală va face ca lacul cu nuferi din Băile 1 Mai să se refacă în cinci luni. 

Retricţia a intrat în vigoare de luni şi se aplică operatorilor care au licenţă de exploatare pentru opt foraje din zonă. Specialiştii spun că restricţia poate fi verificată simplu:

"Toate zăcămintele care au licență sunt contorizate: în ele este introdus un senzor care dă tot timpul temperatura, nivelul și conductivitatea", spune Radu Miron, expert în cadrul ANRM Bihor.

Cel mai mare operator de turism din Băile Felix a reacţionat imediat.

"Reducerea este prea mare și e făcută din birou fără să se țină cont de interesul economic și turistic a stațiunii. Nu mă pronunț că va avea sau un efect pozitiv sau negativ asupra rezervației", a comentat Florian Serac, directorul SC Turism Felix SA.

"Dacă această măsură s-ar fi luat în urmă cu 3 ani și jumătate, când am sesizat pentru prima dată faptul că zăcământul este exploatat peste limita lui de refacere naturală, nu am fi ajuns în situația asta", consideră Radu Huza, fostul custode al rezervației din Băile 1 Mai.

Hidrogeologii consideră că, deşi reducerea debitelor forajelor va avea ca efect refacerea rezervației naturale, rămâne nerezolvată problema forajelor ilegale. Acestea au fost căutate chiar şi din elicopter, dar fără rezultat.

"Reducerea debitelor este o măsură foarte bună; baiul cel mare e că nu se știe cât se extrage din zăcământ. Jaful la care a fost supus zăcământul în ultimii ani poate fi combătut doar prin măsuri drastice, dosare penale", consideră hidrogeologul Ioan Cohuţ.

Din acest motiv prefectul de Bihor le-a cerut localnicilor din cele două staţiuni să îi denunţe pe cei care dețin foraje ilegale.

Dacă restricţiile de consum vor da rezultat, specialiştii orădeni vor să repopuleze lacul cu peştii şi melcii care mai trăiesc acum doar în câteva acvarii din ţară. În acest fel vor fi evitate sancţiunile pe care autorităţile europene le pot aplica României pentru distrugerea rezervaţiei din Băile 1 Mai.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri