Reţeta electronică nu e pentru toţi

Data publicării:
retete 20electronice 20161112-34233

După ce sistemul de eliberare electronică a medicamentelor se blochează des și funcționează greu, medicii de familie și farmaciștii se mai confruntă și cu alte probleme. Copii nerecunoscuți, elevi eliminați din sistem pentru că au devenit majori sau pensionari de boală trecuți drept salariați - sunt doar câteva categorii de persoane pentru care medicii nu pot face nimic.

„Nu putem scrie reţeta pentru categoriile respective. De exemplu, o persoană cu handicap, care nu figurează în SIUI mare cu această categorie de asigurat nu poate să beneficieze de o reţetă scrisă cu compensare 100%", explică Dorina Popa, unul dintre medicii de familie din Oradea.

Farmaciștii spun că și înainte de introducerea noului sistem existau probleme cu introducerea datelor bebelușilor, dar atunci totul se rezolva printr-un drum la Casa de Asigurări de Sănătate a părintelui.

„Acuma la prescrierea online, apar probleme deoarece medicii nu pot să prescrie reţete, ar trebui ca nou născuţii să fie înregistraţi atunci când li se eliberează certificatul de naştere ", spune farmacistul Eugenia Hamza.

Pacienții nu sunt mulțumiți de situație și nu le convine să rămână fără rețete sau să aștepte minute în șir ca programul să funcționeze.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Bihor spun că actualizările în sistemul informatizat se fac o dată la două-trei luni, dar în unele cazuri acestea pot fi urgentate. Rețeta electronică a fost introdusă în paralel cu cea clasică, în luna august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri