Rezervaţie pe cont propriu. Un inginer agronom din Bihor a amenajat pe terenul propriu o deltă în miniatură

Data publicării:
rezervatie 170714

Inginerul agronom Barna Nagy trăieşte de când se ştie pe Valea Ierului. O zonă care în urmă cu 50 de ani era o regiune mlăştinoasă, care se întindea în toată zona de nord-est a judeţului Bihor. Îşi aduce aminte de vremurile în care apele erau stăpâne peste tot. Avea 18 ani în 1968, când regimul comunist a hotărât să fie desecată zona pentru a face loc terenurilor agricole. O operaţiune care nu a avut succesul scontat după ce o mare parte a terenurilor s-au dovedit neproductive, iar ploile căzute readuceau apa în văi.

În urmă cu câţiva ani, Barna Nagy a cumpărat 14 hectare din acea zonă şi încearcă să îi redea frumuseţea de altă dată.

"N-am făcut-o pentru pescuit. Scopul strict necesar să fie linişte, să recuperez toate animalele sălbatice şi păsările sălbatice, şi stuful, şi papura, şi tot cum a fost. Ăsta-i scopul", confirmă Barna Nagy.

Până acum Barna Nagy spun că a investit peste 800 de mii de lei în rezervaţie, fără a se gândi la profit. Spune că aproape 80 la sută dintre speciile de animale care au trăit aici şi-au găsit loc în rezervaţie.

"Era ceva, o minune. Bălţi peste tot, lacuri, gârle care legau lacurile între ele, semăna aşa, în proporţii mai mici, cu Delta Dunării", îşi aminteşte biologul Sándor Wilhelm.

Muzeul din Săcueni păstrează o parte dintre tradiţiile zonei, când toate familiile aveau câte o barcă şi majoritatea trăia din pescuit. Localnicii şi turiştii apreciează potenţialul zonei.

Proprietarul rezervaţiei speră ca şi alţi agricultori din zonă să-i urmeze exemplul, astfel ca măcar o parte din Valea Ierului să redevină Delta Vestului.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri