Rezervaţie sub lacăt. Specialiştii evaluează debitul zăcământului de apă geotermală Băile Felix

Data publicării:
apa termala 120914

Altădată o atracţie turistică, ochiul mare al rezervaţiei naturale Pârâul Peţea a ajuns într-o stare deplorabilă. Din 2009, nivelul apei din lac a început să scadă vizibil. 

"Turiştii care vor să viziteze acest loc nu o mai pot face pentru că rezervaţia a fost între timp închisă. Oricum nu ar avea ce vedea, pentru că fostul lac cu nuferi este acum o groapă fără vegetaţie şi fără faună", a observat reporterul Digi24 Oradea Bogdan Băcilă. 

"Ochiul mare e mic, ieri când am fost acolo erau cinci pescari, care pescuiau roşioare acolo cu beţişoare. Situaţia este gravă", susţine Daniel Scrădean, preşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România.

În al doisperezecelea ceas, autorităţile au pornit o acţiune de amploare pentru a stopa dezastrul din rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. De luni, o echipă de specialişti angajată de Agenţia Naţională de Resurse Minerale a început măsurătorile care vor indica debitul exact al zăcământului de apă geotermală care alimentează Oradea şi staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai. O astfel de evaluare nu s-a mai făcut de 30 de ani.

"Va rezulta un bilanţ a ceea ce se scoate şi ceea ce se înregistrează. Pe cale de consecinţă, dacă se înregistrează diferenţe, vom merge la acele foraje care ar fi nelegale", dă asigurări Aurel Gheorghe, director general ANRM.

"Anumite persoane solicitau aviz pentru apă rece, primeau aviz pentru apă rece, care este la 20-30 de metri şi forau mai adânc, dând de apă geotermală", spune Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor.

Autorităţile iau în calcul şi opriri ale forajelor care alimentează cu apă termală staţiunile Băile Felix şi 1 Mai.

Specialiştii analizează acum şi impactul pe care cele 11 foraje de mare adâncime din Oradea îl au asupra zăcământului de apă geotermală. Primele rezultate ale studiului efectuat de hidrogeologi vor fi făcute publice în luna octombrie. Dacă autorităţile nu vor rezolva situaţia rezervaţiei naturale Pârâul Peţea, România s-ar putea trezi în faţa unei proceduri de infringement, declanţașată de Comisia Europeană, pentru proasta gestionare a zăcământului de apă geotermală.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri