Sari la conținut

Risc de boli la colţ de stradă. Zeci de orădeni cumpără alimente păstrate în condiţii neigienice

"- De ce se vinde lapte aici?
- Nu ştiu, întrebaţi acolo... Doamne, dar nu mă mai tot întrebaţi!"

Reacţia acestor doamne, enervate de întrebări, e explicabilă: vânzarea legumelor, ouălor sau a laptelui la margine de trotuar este ilegală. Şi, totuşi, comercianţii de ocazie au în fiecare zi clienţi, atraşi de preţurile mici.

"E mai ieftin, de aceea cumpără oamenii."

"Vor să fie mai bio, să zicem.

"- Aveţi încredere în aceste produse ?
- Da, pentru că le cunosc. Şi eu sunt de la ţară."

Dar asta nu înseamnă că sunt lipsite de pericole. Produsele sunt ţinute în condiţii improprii, în soare. Clienţii sunt conştienţi că marfa poate fi alterată:

"Dar când văd câte o bătrânică care încercă să-ţi plaseze câte un kilogram de brânză mi se face milă de ea."

Însă, mila se transformă în nemulţumire şi mulţi cumpărători ajung direct la Protecţia Consumatorului.

"Cumpără lapte şi vin şi spun că l-am fiert şi s-a stricat. Branză la fel şi ouă, deci nu îi sfătuim să se cumpere din aceste locuri", susţine Adela Baziliu, de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Bihor.

Cei care cumpără produse neverificate riscă să sufere toxiinfecţii alimentare.

"Pot avea diverse forme de severitate, mai ales în cazul în care sunt consumate ouă care nu sunt preparate termic corespunzător, putând fi purtătoare de diverşi germeni sau toxine ale diverşilor germeni", explică dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

În acest an poliţia locală a sancţionat 31 de comercianţi care îşi ofereau marfa în condiţii neigienice.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş