Robot de 500.000 de euro, produs în Maramureș

Data publicării:
robot mm

El este Hexatom, cântărește 300 de kg și a fost creat de-a lungul a 3 ani. Robotul care identifică și repară pe interior orice tip de conductă este creația lui Adrian Tomoiagă, un maramureșean fără studii superioare în domeniu, dar ambițios, perseverent și autodidact.

"Hexatom, robotul inventat în Maramureș, reunește în total 11 revendicări. Altfel spus 11 noutăți absolute la nivel internațional", explică Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Poate să lucreze în interiorul conductelor utilizând furtune de fluid, adică sablare, hidrosablare sau jet de înaltă presiune, printr-o rotație continuă", a detaliat Adrian Tomoioagă, inventatorul robotului.

Robotul maramureșeanului a fost premiat luna trecută cu medalia de argint la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva. Dintre cele 650 de invenții prezentate, cea a lui Adrian Tomoioagă a impresionat prin utilitate: "Ideea s-a născut din necesitatea obiectivă de a înlocui munca oamenilor, foarte periculoasă, foarte greoaie și cu întârzieri în timp foarte mari."

Un investitor francez a văzut prototipul și a decis să producă robotul la scară industrială. În următoarele luni, în Borșa va fi ridicată o fabrică, în care 20 de angajați, mulți dintre ei studenți la inginerie sau IT, vor realiza cea mai mare parte dintre componentele lui Hexatom. Ansamblarea se va face în Elveția.

"E vorba de o investiție franceză unde avem deja comenzi ferme. Sperăm ca într-un an să putem să scoatem primul robot fabricat la Borșa", îşi doreşte inventatorul mecanismului. "Există un interes destul de consistent pentru această invenție din Franța, dar și din piețele țintă: Arabia Saudită, Orientul Mijlociu și Egipt, drept pentru care e clar suntem pe drumul bun", a completat Mircea Tudor, reprezentantul inventatorului în relația cu investitorii.

În opinia Ancăi Sava, reprezentanta Primăriei Borșa, "faptul că se va deschide o fabrică de robotică aici la noi în Borșa este un plus atât din punct de vedere economic, cât și al imaginii".

Lucrările la fabrica de robotică vor începe în următoarele 3 luni, iar în cel mult un an pe poarta fabricii va ieși primul robotul produs în Borșa. Costul unei singure bucăți ajunge la o jumătate de milion de euro.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri