Români care se întorc în ţară şi devin antreprenori

Data publicării:
antreprenori acasa

România pierde anual 40 de mii de cetăţeni care pleacă la muncă în străinătate. Există, însă, şi conaţionali care fac cale întoarsă. Mulţi dintre ei se întorc în ţară şi investesc în afaceri care să le asigure un trai decent. Specialiştii le atrag atenţia să facă ceva ce ştiu, ca să nu piardă economiile strânse în Occident în ani de muncă.

Lavinia Maier a plecat în Belgia când avea doar 23 de ani, în 2002, în căutarea un trai mai bun. A început prin a face curăţenie şi a spăla vasele într-un bistro, iar patru ani mai târziu avea să lucreze ca chef într-un restaurant.

"Pasiunea pentru bucătărie, pentru gătit, cred că am avut-o de mică şi primul lucru cum am ajuns în bucătărie a fost să urmăresc fiecare mişcare a bucătarului. Am continuat să lucrez acolo numai în restaurante, am avut şansa să lucrez şi cu câţiva bucătari chefi foarte buni", povesteşte chef Lavinia Maier.

După ce a muncit timp de 15 ani în Belgia şi a avut acolo două restaurante, Lavinia şi soţul ei au decis să se întoarcă în România.

"Important a fost că am fost hotărâţi de la început să nu rămânem în Belgia şi să ne întoarcem acasă, pentru că suntem români, în primul rând, de aici ne tragem, este poporul nostru şi cel mai bine cred că te simţi în ţara ta decât în altă parte", susţine Gheorghe Maier, soţul Laviniei.

Au investit 40 de mii de euro într-un restaurant cu specific franţuzesc, chiar în centrul Oradei. Unul din impedimente nu a fost birocraţia, ci să găsească personal calificat pentru local.

"Noi, fiind 15 ani plecaţi şi începând acolo de jos, acolo chiar că te loveşti de dificultăţi, aici în România mi se pare cea mai mare problemă forţa de muncă. Nu găseşti ospătari, bucătari", a observat Lavinia.

Povestea soţilor Maier nu este singulară. Şi Andrei Duma, un bihorean în vârstă de 23 de ani, s-a întors din Anglia după ce a terminat studiile pentru a-şi lansa în România o platformă online de crowdfunding.

"Mi-am dat seama că pot şi în România să fac exact ceea ce aş fi putut face în Anglia şi mi-am dat seama că aici piaţa este mult mai emergentă şi oportunităţile, în acelaşi timp, din punctul meu de vedere, sunt mult mai mari, pe când în Anglia deja piaţa pot să zic că este destul de saturată", spune tânărul.

"Cei mai mulţi dintre românii care au plecat în străinătate nu au plecat cu gândul de a rămâne acolo permanent. E adevărat deznodământul, oarecum nefericit, este că cei mai mulţi rămân acolo, dar unii dintre cei care au plecat se întorc pentru că au reuşit să adune capital, îi mână dorul de ţară şi au găsit şi oportunitatea antreprenorială de a face afaceri în România", explică sociologul Adrian Hatos.

Consultantul în afaceri Dan Octavian are un sfat pentru românii care se întorc în ţară pentru a începe un business: "Cei care vin să investească într-o activitate în care s-au perfecţionat dincolo au succes şi puteţi vedea în Oradea foarte multe exemple de acest tip. Cei care doresc, în schimb, să investească în activităţi noi la care nu se pricep, dar care au auzit că sunt profitabile, de cele mai multe ori pierd banii."

Românii care se întorc pentru a începe afaceri la ei acasă vor contracara cu greu imensul val de migraţie din România spre vestul Europei. Potrivit unei statistici întocmite de ONU, România se află pe locul doi la migraţia populaţiei, după Siria, cu aproape 4 milioane de români răspândiţi în diaspora. Anual, peste 40 de mii de români merg să muncească în străinătate.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri