România, ultimul loc din Europa unde să fii mamă

Data publicării:
conditii mame 070515

Simona Bişboacă are doi copii, cărora se străduiește să le ofere o alimentație cât mai sănătoasă. Recunoaște că îi este greu, mai ales că alocația oferită de stat este infimă.

"O alocație după doi ani de 42 de lei este infimă, chiar nu știu ce poți să cumperi de ei."

Potrivit studiului realizat de organizația Salvați Copiii, situația financiară și ajutorul prea mic oferit de stat le obligă pe multe dintre mame să se întoarcă mai repede la muncă.

"Eu, la prima mea fiică, am fost nevoită să mă angajez și am putut să fiu acasă doar câteva luni cu ea."

Iar această problemă conduce la alta, extrem de gravă: fără suport financiar, multe femei își abandonează copiii la naștere.

"Copiii abandonați sunt cei aparținând unor familii cu condiții socioeconomice sub limita decenței sau copiii mamelor tinere necăsătorite", explică neonatologul Camelia Rusu.

O altă problemă cu care se confruntă mamele din România este lipsa de ajutor din partea celor apropiați. Astfel, acestea suferă de depresie post-natală, care afectează una din opt femei. "Starea psihoemoțională a mamei este extrem de importantă mai ales în primii trei ani de viață, când în mod fundamental se formează personalitatea", susţine psihologul Corina Lupău.

"Soluțiile sunt pe de-o parte reducerea sărăciei și excluziunii sociale și pe de altă parte creșterea investițiilor în sistemul de sănătate", consideră Adrian Hatos, sociolog.

Toate problemele cu care se confruntă româncele i-au determinat pe specialiștii organizației Salvați Copiii să claseze țara noastră pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește condițiile asigurate mamelor şi pe locul 66 în lume.

Potrivit studiului făcut de organizaţia Salvaţi Copiii, cea mai indicată ţară din lume pentru a naşte şi a creşte un copil este Norvegia. Pe locul doi se află Finlanda şi Islanda, pentru că aceste state acordă o importanţă mai mare familiei, iar condiţiile economice sunt mult mai bune.

Australia este singura țară din afara Europei situată în top zece, iar ultimele zece locuri sunt ocupate de țări din Africa. 

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri