Românii cu cetăţenie maghiară au drept de vot la alegerile din Ungaria

Data publicării:
BETA vot ungaria

Până acum, peste 100 de mii de persoane cu dublă cetățenie, română și maghiară, au solicitat înregistrarea prin poştă pe listele de alegători din Ungaria. Alţi 40 de mii s-au înscris online.

Pentru că mai este doar o săptămână în care se mai pot face înscrieri, biroul din Oradea al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania a organizat o întâlnire cu reprezentanţii Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca. Aceștia au dat o mână de ajutor la înregistarea pe loc, pe baza documentelor maghiare de cetăţenie, a tuturor doritorilor.

József Barna Nagy, şeful biroului CNMT din Oradea: "Este o ultimă acţiune de acest gen, pentru ca cei care încă nu a făcut-o să se poată înscrie pe liste. Totodată, biroul CNMT din Oradea funcţionează cu program prelungit, pentru a face faţă interesului crescut."


Originar din Oradea, Norbert Barabás provine dintr-o familie mixtă: mama este româncă şi tatăl maghiar. A fost printre primii care au solicitat cetăţenia statului vecin, pentru a beneficia de avantajele oferite la slujbele din străinătate. Recent, s-a întors de la muncă din Germania şi acum s-a înscris pe lista de alegători din ţara vecină.

"Fiind cetăţean al statului maghiar, consider că am acest drept de a-mi spune părerea şi cuvântul în alegerea unei conduceri mai bune pentru Ungaria", explică Norbert Barabás.

János Magdó, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca: "Voturile maghiarilor din afara graniţelor vor conta pentru puţin peste un mandat din 199 în Parlamentul Ungariei. Are o semnificaţie simbolică foarte importantă."

Cetăţenii maghiari cu domiciliul în alte ţări vor avea dreptul să voteze doar la alegerile parlamentare din Ungaria, în 6 aprilie. La scrutinul pentru Parlamentul Europei din 25 mai electorii pot vota doar în ţara unde locuiesc.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri