Românii, tot mai mulți în Ungaria. Ei sunt atrași de prețul scăzut al locuințelor, dar și de utilitățile oferite

Data publicării:
romani artand

În urmă cu patru ani, statisticile oficiale arătau că din cei 500 de locuitori ai localității maghiare Artand mai puțin de 50 erau români. De atunci, situația s-a schimbat radical.

"În localitatea noastră există 588 de locuitori în prezent, din ei 40-45% au venit de peste hotare în Artand. De prin 2009 au început să vină și sistematic în fiecare an s-au mutat, au cumpărat proprietăți", spune Sandor Benko, primarul din Artand.

"În ultimii 10 ani cei care au venit de când s-au deschis hotarele Uniunii Europene, au venit din Oradea și din zonă", completează unul dintre localnici. "Foarte mulți se stabilesc aici, dar locul de muncă le rămâne în România. Doar la sfârșitul de săptămână locuiesc efectiv. Localnicii se bucură pentru că proprietățile părăsite arată acum mai bine decât până acum."

Românii au fost atrași de prețul locuințelor din Ungaria, mult sub cel din țara natală. Astfel că mulți au preferat să-și vândă casele și să se mute dincolo de graniță. Unul dintre ei este Ovidiu Lazăr.

"Am primit o informație cum că ar fi o casă de vânzare și am mers și am văzut-o. Am vândut apartamentul din Oradea și am cumpărat casa. Ne-am mutat acolo să stăm la casă aici nu am fi reușit cu banii aceștia să luăm casă. Am vecini și din Mangalia mutați acolo, din Cluj, din Bistrița-Năsăud."

Case care au teren de până la 1000 de metri pătrați sunt vândute în Ungaria cu sume cuprinse între 15 și 25 de mii de euro. La prețul scăzut se adaugă șI alte avantaje de care românii se bucură în țara vecină: "Internet, televiziune, rețele de apă, de gaz, curent, totul este la îndemâna celor care cumpără proprietăți. Impozitul pe casă nu există", confirmă primarul din Artand.

Cum numărul românilor din localitate este în creștere, primăria din Artand a decis să angajeze un funcționar care să vorbească limba română. Deja la biblioteca din așezare a fost angajată o orădeancă mutată de curând în zonă.

"Noi ne-am mutat pentru liniște, orașul este aproape, e posibil ca să ajungi ca dintr-un cartier în centru", spune Iren Kulus, bibliotecară în Artand.

În cazul persoanelor cu dublă cetățenie - română și maghiară, care cumpără proprietăți în Ungaria, statul le acordă și dreptul de a vota în țara vecină.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri