Ruinele fostelor fabrici din Oradea, suprataxate

Data publicării:
moara1

Majoritatea marilor oraşe din România îşi întâmpină turiştii cu ruinele fostelor fabrici din perioada comunistă. Un peisaj dezolant, care le lasă un gust amar.

"Sigur că sunt urâte clădirile astea vechi care se dărâmă!"

"Îmi face impresia că este ca după război."

"Un film de groază, urât, foarte urât."

Autorităţile din Oradea încearcă să elimine aceste peisaje deprimante şI au propus mărirea impozitului pe teren în cazul acestor zone abandonate.

"O supraimpozitare a acestor terenuri şi clădiri - undeva la de cinci ori faţă de ce este în prezent ca impozitare - tocmai pentru a determina proprietarii ori să reabiliteze şi să le valorifice, ori să le vândă sau să le demoleze", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Aici este sediu central, locaţia principală, 22 de hectare şi, la această oră, pentru fiecare metru pătrat se plătesc 63 de bani per metru pătrat pe an impozit pe teren. Plătim 139 de mii de lei pe an doar pentru teren", susţine Francisc Erdely, administratorul terenului unei foste intreprinderi.

Ca să nu ajungă să plătească Sume uriaşe ca impozit pe teren, deţinătorii săi au trecut deja la demolarea vechilor clădiri industriale.

"Prin această măsură nu se doreşte neapărat încasarea unor sume mai mari la bugetul local, ci reintegrarea acestor terenuri într-un circuit economic şi întreţinerea mai bună a terenurilor şi clădirilor, pentru că ele sunt imaginea oraşului", consideră Sorin Iacob, directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

Proprietarii de terenuri cred însă că noul impozit le va crea dificultăţi firmelor care deţin astfel de ruine. Proiectul de lege a fost înaintat de Asociaţia Municipiilor către Ministerul de Finanţe.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri