Sala mare a cinematografului Libertatea din Oradea va fi restaurată cu fonduri din Norvegia

Data publicării:
cinema libertatea1

Cinematograful Oradea - sau Libertatea, cum era denumit după Revoluţie - şi-a închis porţile în urmă cu 14 ani. În sălile unde se proiectau filmele a fost amenajat un salon de jocuri de noroc. De-a lungul existenţei sale, clădirea a avut parte de mai multe lucrări de renovare care, prin folosirea unor materiale necorespunzătoare, au distrus arhitectura din interior. Specialiştii au estimat că ar fi nevoie de 17 milioane de lei ca cinematograful să arate ca la început.

"Principala problemă a spaţiului este restaurarea decoraţiei, care, din păcate, a fost prin anii '80 dublată în ulei şi sub ea este foarte multă decoraţie pictată", spune arhitectul Ane-Marie Szabo.

Sala care în vremurile bune aduna 1500 de spectatori pe zi zace acum părăsită. Multe dintre ornamentele arhitecturale au fost distruse, iar locul a devenit depozit pentru materiale de construcţii.

Ca să renoveze cinematograful Primăria Oradea va depune săptămâna viitoare un proiect la ministerul Culturii. Prin intermediul acestuia edilii vor să obţină finanţare de la statul norvegian, care are un protocol cu Guvernul român.

"Ne dorim în special reabilitarea sălii mari a cinematografului, pe care dorim să o transformăm într-o sală care să poată fi folosită atât ca cinematograf, cât şi ca evenimente şi manifestări culturale", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Oradea.

În Oradea au existat opt cinematografe, dar multe dintre ele s-au închis imediat după 1989. Acum zac în paragină, uitate de autorităţi.

reporter: Florina Fofiu
operatori: Robert Rezmuves, Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri