Șantiere non-stop în Oradea. Ca să se încadreze în termene, muncitorii au lucrat și de Ziua Națională

Data publicării:
santiere

Așa arăta șantierul din centrul Oradei chiar de ziua națională a României. Muncitorii care pavează zona cu pietre lucrau de zor pentru a termina lucrarea. Forfota a atras atenția trecătorilor, mirați că, deși primele două zile ale săptămânii sunt libere prin lege, în Piața Unirii se muncește fără oprire. Au aflat imediat explicația:

"- Sunt români?
- Sunt italieni.
- Atunci se spune multe cu asta. Îi felicit că și-au rupt din timpul lor și au venit să lucreze să-și îndeplinească proiectul."

"Sunt de admirat. Sunt responsabili, au un termen pe care vor să-l respecte."

"Se lucrează, într-adevăr, într-un ritm alert, deoarece avem obligativitatea și ne-am asumat ferm termenul de finalizare a lucrărilor pe data de 31 decembrie. În piața Unirii lucrează meșterii italieni la partea de montaj piatră, bănci și fântâni", a confirmat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Muncitorii străini recunosc că sunt obișnuiți să lucreze astfel încât să se înscrie în termen.

"Nu mi se pare că facem nimic special, facem tot ce trebuie să facem, lucrăm. Obiectivul nostru este să terminăm munca și atât, nu ne uităm la ore", a explicat Guido Paulazzi, șef de șantier.

La fel de alert se lucrează și pe șantierul noii centrale termice a Oradei, realizată cu 70 de milioane de euro din fonduri europene. Aceasta trebuie finalizată până în ultima zi a acestui an.

"Trei echipe de specialiști pe partea de automatizări, senzoristică. Au lucrat peste program, astfel încât să respecte soluții să respecte termenul impus pentru a finaliza interconectarea și legătura fizică între componentele sistemului", susţine Ioan Maghiar, manager de proiect.

În cazul în care muncitorii nu se încadrează în termenele impuse, Primăria va acoperi din bugetul propriu valoarea lucrărilor care se vor face din prima zi a noului an. În cazul centralei termice, autoritățile au calculat că ar fi vorba de "4 milioane de euro ca și contravaloare rămasă pe anul viitor. Iar scenariul pozitiv cel mai bun ar fi în jur de 3 milioane de lei".

Ca să fie sigure că vor avea acești bani, autoritățile locale și-au luat măsuri de prevedere și au accesat un credit de 100 de milioane de lei. Acesta va acoperi și eventuale sume care vor fi plătite pentru lucrări suplimentare în Piața Unirii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri