Sărbătoarea slovacilor în Cetatea din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
slovaci Cetate festival Oradea 050916

Sute de slovaci din Bihor s-au întrecut în acest weekend în Cetatea din Oradea în prepararea unor delicioase mâncăruri tradiționale. Au fost gătite găluște cu slănină, plăcintă și clătite din cartofi. Fiecare preparat a fost atent examinat de juriu, în timp ce orădenii care au trecut prin cetate s-au bucurat de gusturile îmbietoare.

Maria Zifceac a condus echipa de bucătari din comuna Mădăras. Spune că a învățat de la străbunica sa rețeta de găluște din cartofi cu slănină, pe care le consideră mâncarea de bază a slovacilor stabiliți în România. Pentru acest preparat este nevoie de două kilograme de cartofi, care curățați și răzuiți.

„Băgăm făină și îi fierbem. După ce se fierb, se pregătește slănina tăiată bine bine și se unge, iar apoi la final, când e unsă suficient, se amestecă împreună și punem peste brânză de vacă”, a explicat Maria Zifceac.

Întregul proces durează aproximativ 40 de minute.

„Rețeta e veche de vreo 200 de ani cam de când au ajuns strămoșii noștri aici în țară”, susţine Iarko Jabloncic, participant la concursul gastronomic.

La mare căutare au fost și plăcintele din cartofi. „Prima dată curățăm cartofii, apoi în răzuim, punem făină, sare și apoi îi punem pe plită.”

Atenția gurmanzilor a fost atrasă și clătitele din cartofi, umplute cu dulceață, mac sau nucă.

„Pregătim clătite din cartofi tradiționale slovăcești, numite și lokșe. Sunt făcute strict din cartofi și mai folosim puțină sare și făină.”

11 echipe s-au întrecut în cadrul concursurilor organizate cu ocazia celei de-a treia ediții a Zilelor Comunității Slovace. Preparatele au fost notate de un juriu format din reprezentanții fiecărei comune participante.

„Ei își vor da note între ei, pentru că e mai bine să își vadă fiecare munca și așa se pot aprecia mai mult”, spune Adrian Merka, reprezentantul minorităților slovace și cehe în Camera Deputaților.

„Sunt câteva aspecte importante, în primul rând cel vizibil, apoi gustul, apoi mărimea în cazul găluștelor, aspectul lor e foarte important”, a explicat Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Republicii Slovace.

În România trăiesc 15 mii de slovaci, dintre care 8 mii locuiesc în Bihor.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri