Sărbători cu produse tradiţionale. În decembrie creşte cererea de preparate atestate

Data publicării:
preparate traditionale

De când a început sezonul sărbătorilor, la familia Debreczeni comenzile curg întruna. Cu o experienţă de mai bine de 20 de ani, sătmărenii le oferă clienţilor nu mai puţin de 10 produse tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii. Cei mai căutaţi sunt cârnaţii afumaţi şi caltaboşii, motiv pentru care în această lună membrii familiei au de preparat sute de kilograme de produse din carne.

"Este când cumpără lumea şi de aici şi trimite în străinătate, în Viena sau şi în Paris sau şi mai departe, pentru că le plac produsele tradiţionale de la noi", spune Cristina Debreczeni.

Oferta familiei a fost prezentată în această perioadă la un târg de produse tradiţionale, unde a atras o mulţime de clienţi. Aceştia au preferat să plătească în plus doar ca să aibă pe masă preparate naturale.

"Ca de obicei, în fiecare an cumpărăm majoritatea produse tradiţionale. Aici găsim tot ce ne dorim pentru masa de Crăciun. Între 200 şi 300 de lei cam se cheltuie", spun un cumpărător. 

Sărbătorile se simt şi în afacerea cu produse de panificaţie a Marianei Rus, din comuna Turţ. De câteva săptămâni, carnetul cu comenzi s-a umplut. Preparatele făcute după reţetele bunicii îi atrag mai ales pe cei care vin acasă de Crăciun.

"Sunt produse tradiţionale, sunt făcute fără aditivi, fără amelioratori. Făina e elementul de bază, apă, drojdie, sare la cozonaci şi ouă de casă."

Ioan Pop, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Satu Mare: "Toată lumea e interesată ca pe masa de Crăciun să aibe produse tradiţionale şi atunci poate să se şi dubleze vânzările în preajma sărbătorilor. Vânzările cele mai mari sunt în preajma Crăciunului şi de Revelion."

Satu Mare este unul dintre judeţele cu cele mai multe produse tradiţionale atestate. 29 au primit recunoaşterea din partea Ministerului Agriculturii. În judeţul vecin, Maramureş, sunt 56 de astfel de preparate.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri