Șase lacuri pline cu deşeuri petroliere zac abandonate în mai multe zone din Bihor

Data publicării:
deseuri petroliere 280314

Adevărate lacuri pline cu deşeuri petroliere împânzesc mai multe zone din Bihor. Sunt moştenirea lăsată de sondele folosite de mai multe firme care au exploatat ţiţeiul în judeţ.

"La nivelul judeţului Bihor s-au stabilit un număr de 10 depozite de deşeuri periculoase din industria extractivă a petrolului. Patru sunt deja ecologizate, iar 6 nu au început activitatea de ecologizare", spune Viorel Ţepele, comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor.

"Obligaţiile pentru decontaminare depăşesc bugetele şi posibilităţile statului român. Trebuie să fie o acţiune continuă de cel puţin două decenii să ajungem la o situaţie în care aceste situri sunt în siguranţă sau chiar recondiţionate", susține Attila Korodi, ministrul Mediului.

Un astfel de depozit există şi în apropierea comunei Suplacu de Barcău.

"Acest depozit contaminat din zona Dolea a început în 1988, pe atunci era rafinăria Crişana. Conţine hidrocarburi, fel şi fel de produşi poluaţi care la ora actuală trebuie biodegradaţi ecologic", explică Nicolae Tivadar, primarul comunei.

Administrația locală se luptă acum să obţină fonduri europene pentru a ecologiza lacul cu produse petroliere.

"S-au luat probe de sol, probe de apă pentru resursele naturale ce pot fi afectate şi pe baza acestui proiect se pot accesa bani europeni", detaliază edilul-șef al comunei.

În cazul unor ploi abundente, există riscul contaminării pânzei freatice.

"Persoanele care consumă apă cu hidrocarburi aromatice din reziduri petroliere se pot îmbolnăvi într-o primă fază de afecţiuni gastro intestinale cu diverse grade de severitate", atrage atenția Dorel Tîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

În Uniunea Europeană este aspru pedepsită aruncarea în natură chiar şi a uleiului uzat al unui autovehicul. În schimb, în România, există gropi imense întinse pe hectare ce conţin milioane de metri cubi de deşeuri petroliere periculoase, o adevărată bombă cu ceas pentru mediu. 

În Bihor, cele şase depozite ocupă o suprafaţă de peste două hectare. Cantitatea de deşeuri deversate în aceste gropi nu este cunoscut de nici o autoritate.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri