SATU MARE. Festival dedicat unei plăcinte tradiţionale. La Urziceni, bucătăresele au gătit strudli, o plăcintă şvăbească

Data publicării:
strudli

Comuna Urziceni din Satu Mare s-a transformat duminică într-o bucătărie în aer liber. Gospodinele spun că au învăţat reţetele de la bunici şi foarte puţine au fost cele care au dezvăluit secretul plăcintelor făcute de şvabi.

"Strudli este o mâncare șvăbească pe care o știu încă din copilărie. Era un obicei ca în ziua de vineri, atunci când, conform tradiției șvăbești, țineam post, mâncam supă și strudli."

"Am învățat cum se face de la mama când am avut 14 ani, dar în Căpleni e o tradiție de când mă știu. În fiecare săptămână fac cel puțin o dată sau de două ori. Și fiica mea știe cum se face și nepoților le place."

"Se compune din făină, smântână, lapte bătut, un pic de untură și apoi se întinde. Ăsta e aluatul. Apoi punem cartofi, brânză cu mărar ori brânză cu stafide sau magiun."

Forma plăcintei este dată de un aparat special, după care aluatul este copt bine în ulei încins.

"- Bunica mea face în fiecare săptămână și preferatul meu e cu cartofi.
- Ai reușit și tu să înveți de la ea cum se face?
- Da, am încercat și eu, dar ea face perfect."

Festivalul de gătit ştrudli este la a doua ediţie în acest an.

"Anul trecut am încercat pe modelul din localitatea Vallaj, comuna învecinată din Ungaria, unde anual se ține Festivalul Ștrudelului. Din Budapesta, din Debreţin, de peste tot vin oamenii care nici nu au auzit de ștrudel", spune Iosif Mellau, primarul comunei Urziceni din Satu Mare.

Pe lângă o porţie de ştrudli, organizatorii le-au oferit celor prezenți momente artistice inspirate din cultura șvabilor.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri