SATU MARE. Locuitorii judeţului au cea mai scăzută speranță de viață

Data actualizării: Data publicării:
speranta viata MM

Sătmărenii sunt românii cu cea mai mică speranță de viață. O confirmă datele Institutului Național de Statistică, potrivit cărora locuitorii județului din nordul țării au o durată medie a vieții de 73,2 ani. Aceasta este cu 2,2 ani mai redusă decât media na­ţională.

Speranţa de viaţă este indicatorul care arată starea de sănătate a populaţiei unei ţări. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, Satu Mare este județul cu cea mai mică speranță de viață: 73,2 ani. Puși în fața acestei situații, sătmărenii caută explicații. Unii dau vina pe bolile tot mai frecvente, alții invocă nivelul scăzut de trai din zonă.

"Se spune că aici în Satu Mare sunt cei mai mulţi cardiaci, cu boli de inimă - din ce motive, nu ştiu. (...) Este unul dintre cele mai poluate oraşe."

Statisticile economice confirmă spusele localnicilor.

"Un sătmărean a câştigat, în medie, 5.700 de euro, în anul 2015, la jumătate faţă de media europeană. Aşa că, din lipsă de bani, oamenii au plecat în străinătate, la muncă grea, care i-a epuizat fizic şi psihic, spun autorităţile", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Mulţi tineri din Satu Mare sunt plecaţi, au rămas doar persoanele de vârsta a treia", spune o localnică.

"Nu munca distruge omul. Chiar din contră recomandat este să muncească, să facă mişcare, dar e un fel de trântoreală, mai greu pui lumea la muncă acum", consideră un sătmărean.

Sociologii consideră județul Satu Mare un caz special.

"Asta are legatură nu neapărat cu sărăcia, cum e Bihorul sau Satu Mare, ci mai ales cu un stil de viaţă. Sunt mult mai frecvente probleme cardiovasculare, chiar şi cancere în zona aceasta. Din cauza nutriţiei, în principiu, a regimului de viaţă", este de părere Adrian Hatos, sociolog.

La celălalt capăt al clasamentului, cea mai mare speranță de viață din România o au bucureștenii, cu 77,8 ani. La nivel european, Ro­mânia are un de­calaj de 7 - 8 ani la spe­ranţa de viaţă faţă de alte țări din Occident.

Reporteri: Anca Deac / Bianca Firezar
Operatori: Gabor Szilagyi / Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri