SATU MARE. Om de afaceri, condamnat la închisoare pentru dezinteres

Data publicării:
hotel Dacia Satu Mare

Un an de închisoare cu executare pentru distrugerea unei clădiri de patrimoniu. Este decizia Curţii de Apel Oradea, care a trimis după gratii un om de afaceri din Negreşti Oaş, proprietar al unei clădiri în stil secession din centrul oraşului Satu Mare. Acesta a cumpărat-o în urmă cu zece ani şi s-a angajat s-o restaureze, dar, între timp, monumentul a ajuns o ruină.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Construită în 1902, în stil secession, clădirea care a găzduit hotelul Dacia din Satu Mare a fost considerată la vremea respectivă una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Astăzi mai vedem doar o reproducere a faţadei clădirii, sub forma unei plase care îi protejează pe trecători de bucăţile de tencuială care pot cădea oricând în capul trecătorilor."

Clădirea de peste o sută de ani a hotelulului Dacia din Satu Mare este o acum o umbră a monumentului secession de început de secol 20. După revoluţie, hotelul a fost privatizat şi a ajuns în proprietatea foştilor angajaţi, care în 2007, l-au vândut cu 1,7 milioane de euro unui om de afaceri din Negreşti Oaş.

Vasile Ţânţaş s-a angajat să-l restaureze, însă lucrările au fost oprite din cauza crizei. A fost somat de mai multe ori să conserve clădirea, iar în 2015 a fost dat în judecată de Direcţia de Cultură Satu Mare. Verdictul final a venit în urmă cu o săptămână.

Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea: "Inculpatul Țânțaș Vasile a fost condamnat de prima instanță la pedeapsa de un an închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, soluție rămasă definitivă prin decizia Curții de Apel Oradea."

Familia omului de afaceri este revoltată de decizia instanţei.

Beniamin Ţânţaş, fiul omului de afaceri: "Adică consolidez clădirea, bag bani în clădire, plătesc 500 de mii de euro pentru un proiect după care nu finalizez lucrarea şi mă bagă la puşcărie că nu am finalizat lucrarea."

Deoi Judecatoria Satu Mare a decis ca omul de afaceri trebuie sa plateasca oi despagubiri de 767 de mii de euro, Curtea de Apel Oradea a respins aceasta dispozi?ie.

Mircea Drăgan, directorul Direcţiei de Cultură Satu Mare: "A fost condamnat. Sincer să fiu, nu îl vreau condamnat. Eu doresc că aceşti bani să existe şi să punem în siguranţă clădirea."

Vasile Ţânţaş este închis în Penitenciarul Satu Mare din 3 mai. Familia sa spune că va ataca decizia instanţei la CEDO.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor wen: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri