SATU MARE. Trei membri ai unei familii au fost arşi într-o explozie produsă la un ştrand termal

Data publicării:
strand explozie 020914

Aseară, tatăl şi-a dus soţia şi copilul de şase ani să facă o baie. Au deschis robinetul de apă termală şi, în timp ce aştepta să se umple vanele, bărbatul a vrut să aprindă o ţigară. Nu ştia că gazele acumulate în încăpere sunt extrem de inflamabile, chiar dacă era avertizat cu afişe care interziceau fumatul. În momentul în care a aprins bricheta s-a produs tragedia.

"E foarte greu să ne dăm seama ce s-a putut întâmpla. Eram cu copiii pe teren şi am auzit ţipete. A venit salvarea. Scrie acolo, în hotel, peste tot, că nu e voie cu ţigara", spune un antrenor de înot. 

"Aceste nisipuri cantonează ape geotermale care au asociat gaze combustibile. Majoritatea sunt metan, în proporţie de 80%, iar restul de 20% dioxid de carbon. Dacă această apă nu se degazează, permite acumularea periculoasă de gaze, care pot să producă incendii sau chiar explozii", explică Ioan Cohuţ, expert în geotermie. 

În urma deflagraţiei, cei trei au fost arşi de vii. Medicii din Satu Mare au reuşit să îi stabilizeze, dar viaţa lor e în pericol.

"Copilul a suferit arsuri de gradele unu şi doi şi 2 pe aproximativ 60% din corp. Bărbatul şi femeia au arsuri pe 80% din corp", susţine Adriana Moldovan, şefa SMURD Satu Mare.

Dimineaţa, medicii au cerut ajutor să trimită familia în Capitală. Un echipaj SMURD i-a urcat într-un avion militar. Bărbatul şi soţia sa au fost internaţi la Spitalul de Arşi, iar cel mic a fost trimis la Spitalul Grigore Alexandrescu.

"Băile funcţionează din 1969, dar nu s-a fumat niciodată acolo, până ieri", a precizat Ioan Crăciun, proprietarul bazei de tratament.

Baza termală din Acâş a fost închisă de procurorii criminalişti, care au demarat o anchetă în acest caz.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Kristian Koşa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri