Scăldatul interzis, dar nepedepsit. Legislaţia greoaie ori inexistentă împiedică sancţionarea celor ce fac baie în râuri

Data publicării:
scalda

Anul trecut, chiar în centrul Oradei, mai mulţi copii au rămas captivi în mijlocul Crişului Repede şi au fost la un pas să moară înecaţi. Doar intervenţia rapidă a pompierilor a evitat o tragedie. Însă nu întotdeauna victimele au şansa să fie salvate la timp, după ce s-au avântat în locuri în care baia este interzisă.

"În acest an am înregistrat trei astfel de cazuri. Chiar duminică am avut ultimul caz cu un tânăr de 21 de ani care s-a scaldat în loc neamenajat şi s-a constatat decesul acestuia", spune lt.-col. Sorin Lupşea, din cadrul ISU Crişana.

În ciuda acestor întâmplări tragice, lacurile ori râurile sunt destinaţii favorite ale celor care caută răcoarea pe timpul verii.

"- De ce vine lumea să facă baie?
- În primul rând este pe gratis!"

"- Credeţi că sunt conştienţi de pericolele ce îi pândesc?
- Nu!"

Medicii spun că persoanele care înoată în locuri nemarcate riscă să se înece din cauza adâncimii apei, a curenţilor puternici ori a contracturilor musculare şi a şocului termic. Din acest motiv:

"Scăldatul în locurile în care nu sunt marcate şi care nu sunt autorizate sanitar veterinar ca locuri de scăldat este interzisă", atrage atenţia  dr. Dorel Ţârţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

"Pentru persoanele fizice legislaţia prevede un cuantum între 650 până la 7 mii de lei, iar pentru persoanele juridice de la 35 de mii la 40 de mii de lei", a precizat Sorin Guler, directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

În acest an, nu a fost aplicată nicio sancţiune, pentru că, spun angajaţii Administraţiei Bazinale, amenzile pot fi date doar dacă persoanele surprinse la scaldă aruncă gunoaie pe mal ori în apă. La rândul lor, nici poliţiştii nu-i pot amenda pe cei care fac baie în locuri neamenajate.

"Poliţiştii locali nu aplică sancţiuni contravenţionale persoanelor care se scaldă în cursurile de apă, deoarece nu există legislaţie în vigoare în acest sens", susţine Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.

În Bihor nu există niciun loc amenajat şi autorizat pentru scăldat pe râuri ori lacuri.

reporter: Bogdan Costea
operatori: Cristian Rusu, Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri