Scaunul auto pentru copii, obligatoriu

Data publicării:
BETA scaun auto copii

Zeci de poliţişti rutieri din Bihor îi opresc în aceste zile pe şoferi pentru a le atrage atenţia despre noile modificări ale Codului Rutier. Vizaţi sunt cei care transportă copiii cu maşina.

"Scaunul acesta va trebui să fie pe bancheta din spate, iar în situaţia în care se utilizează pe bancheta din faţă ocupantul va sta cu spatele către direcţia de mers şi obligatoriu numai la autovehiculele la care se poate decupla airbag-ul din dreapta faţă", detaliază comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor.

Modelul de scaun despre care se vorbeşte în regulament şi care poate să fie folosit şi pe bancheta din dreapta şoferului este unul pe cât de sigur, pe atât de scump. Preţul poate ajunge chiar şi la 2000 de lei.

"Scaunele cu prindere de izofix, nu este nevoie să fi folosită centura. Este un model simplu de folosit. Se poate pune pe scaunul din faţă scoica, dar atât că trebuie să fie oprit la maşină airbag-ul", explică Natalia Hanga, vânzătoare.

Pentru un model mai ieftin a optat Petru Caba, a cărui soţia va naşte peste trei luni.

"- E OK pentru siguranţa circulaţiei, pentru copil.
- Cam cât aţi fi dispus să daţi? Maximum?
- 500 de lei."

O investiţie de durată a făcut în urmă cu doi ani şi Bianca Madea, mama unei fetiţe de un an şi nouă luni. Tânăra se bucură şi acum de avantajele unui astfel de scaun.

"Scaunul m-am gândit să îl iau în momentul când am aflat că sunt gravidă. M-am gândit cel mai mult şi mai mult la siguranţă şi am luat un scaun taman de la 0 kg la 25."

Schimbările îi vizează nu doar pe copiii cu înălţimea de până la 135 cm. Minorii care depăşesc această înălţime vor trebui să poarte obligatoriu centura de siguranţă, dar aceasta trebuie să fie reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei. Amenzile pentru nerespectarea noilor norme vor fi cuprinse între 390 şi 487,5 lei. La acestea se va adăuga şi sancţionarea cu trei puncte de penalizare.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Robert Rezmuves, Constantin Gheorghiţă, Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri