Se reiau lucrările la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor

Data publicării:
muzeu sediu

Din 30 iunie 2010, niciun muncitor nu a mai călcat pe şantierul viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Din cauza neînţelegerilor Consiliul Judeţean Bihor şi firma Selina, câştigătoarea licitaţiei pentru renovarea fostei garnizoane, lucrările care au ajuns la un stadiu de 83% au fost suspendate în ultimii şase ani.

Sandor Pasztor, președintele Consiliului Județean Bihor: "Sunt doar actele produse pe perioada neexecutării a nici unui centimetru pe Muzeul Țării Crișurilor. Să înțelegeți! Alea nu sunt acte de execuție, sunt acte juridice de control, de circ, de neînțelegere, produse în ultimii șase ani."

După trei licitaţii eşuate, săptămâna trecută a fost desemnată câştigătoarea contractului de aproximativ şase milioane de lei referitor la finalizarea noului sediu al muzeului. Până la începerea lucrărilor, preconizată pentru începutul lui august, funcţionarii Consiliului Judeţean le recepţionează pe cele efectuate în urmă cu şase ani.

"Până săptămâna viitoare, vineri. Nu știu, dacă trebuie tot tehnicul și tot economicul se mută la muzeu. Fac preluarea stadiului fizic pe fiecare articol. Eu am vizitat astăzi muzeul și, vă zic sincer, am găsit lucrurile în stare mult mai bună decât m-am gândit", susţine Pasztor.

"Muzeul Ţării Crişurilor va funcţiona de anul viitor într-un spaţiu generos, în care toate încăperile sunt modernizate, iar holurile sunt pavate cu granit. Muncitorii mai au însă de lucru la reabilitarea pereţilor, a bolţilor şi chiar la camerele care vor găzdui exponate", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Deşi în ultimii ani administraţia liberală a Bihorului nu a reuşit să schimbe destinaţia fostului sediu al garnizoanei, primarul Oradei continuă să susţină că imobilul s-ar potriviu mai bine unui palat administrativ.

"Una este să ai muzeul, de exemplu, în clădirea fostei garnizoane, unde nu va fi nici un rulaj. Și alta e să ai palatul administrativ al județului Bihor, care ar decongestiona zona Parcului Traian și ar crea un nou pol administrativ înspre universitate", consideră Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Aproximativ 60 de milioane de lei este costul final al tuturor lucrările făcute la clădirea din Strada Armatei Române. Majoritatea exponatelor muzeului se află acum în cutii depozitate în Palatul Baroc, pentru care contractul de închiriere expiră pe 1 septembrie.

Reporteri: Adrian Ciucuriţă, Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri