Sedentarismul, pericolul care pândeşte la birou

Data publicării:
sedentarism 310315

"Diformitatea în plan frontal se traduce clinic prin dureri la nivelul membrelor inferioare, amorţeli şi furnicături. Toate acestea se pot datora sedentarismului în primul rând", explică un medic imaginea surprinsă pe o radiografie. Aceasta este un adevărat semnal de alarmă pentru cei care au un stil de viaţă din care lipseşte mişcarea. Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că două treimi din populaţia planetei duc o viaţă sedentară, care favorizează apariţia bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 ori a cancerului.

"Munca la birou, fiind o muncă statică din punct de vedere al activităţii fizice, creează în primul rând un deficit vascular, o deformare la nivelul coloanei vertebrale, care de multe ori poate să fie ireversibilă", susţine dr. Călin Hozan, şeful secţiei de ortopedie a Spitalului Judeţean din Oradea.

"Cea mai importantă consecință a sedentarismului este obezitatea. Din cauza obezității, bolile cardiovasculare sunt mult mai greu de tratat", spune cardiologul Corina Cinezan.

"Problemele pe care le-am avut legate de sedentarism au fost problemele cu ligamentele la membrele inferioare."

"Greutatea pe care am ținut-o greu sub control, problemele de coloană și chiar probleme de concentrare."

Multe companii au realizat cât de periculos este sedentarismul, motiv pentru care încurajează angajaţii să își schimbe stilul de viață.

"Încurajez extraordinar de mult toți angajații să facem ceva, să mergem ori la aerobic, ori în parc să începem să ne mișcăm", a precizat Luminița Popa, directorul unei companii.

"Avem în plan să amenajăm și un teren de sport în cadrul firmei, unde să putem face pauze sau după program să organizăm diferite activități sportive", a completat Cosmin Fence, administratorul unei companii.

Mihaela a studiat marketingul în Marea Britanie, iar în urmă cu un an s-a întors în Oradea. Obișnuită cu un stil activ de viață, a găsit diferite metode ca să evite sedentarismul. "Încerc să comunic cu colegii mei mergând la ei în birou. Îmi pun mai puțină apă în cană să trebuiască să tot merg la aparatul de apă, ca să mă ridic să fac un pic de mișcare."

Un studiu britanic arată că jumătate dintre persoanele evaluate își mănâncă prânzul la birou, iar o treime dintre bărbaţi şi 45% dintre femei stau pe scaun aproape tot timpul petrecut la muncă. Specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, prin renunţarea la fumat şi practicarea zilnică a 30 de minute de sport.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri